18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Odobreno privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću

HAG – Haški tribunal odobrio je Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću privremeno puštanje na slobodu tokom ljetnje pauze do nastavka suđenja, saopšteno je danas iz Tribunala. 

U saopštenju se navodi da će Stanišić i Simatović biti prebačeni na holandski aerodrom gdje će biti privremeno predati ovlaštenim zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije pod čijom će biti pratnjom i supervizijom.

Tribunal navodi da će period privremenog boravka na slobodi početi od trenutka kada Simatović i Stanišić budu predati ovlaštenim zvaničnicima MUP-a Srbije.

U saopštenju se ističe da će Simatović biti vraćen pod pratnjom zvaničnika MUP-a Srbije 16. avgusta ili možda prije.

Stanišiću je odobreno da ostane na privremenoj slobodi i nakon isteka ljetnje pauze, navodi se u saopštenju i dodaje da se radi o izuzetnoj mjeri.

Stanišić je ranije zatražio da, zbog hronične bolesti organa za varenje, na privremenoj slobodi ostane sve dok tužioci ne završe izvođenje dokaza protiv njega.

Pravila sudskog Mehanizma dozvoljavaju da, ukoliko se odrekne prava da prisustvuje procesu, Stanišiću može biti suđeno u njegovom odsustvu, dok ga u sudnici zastupaju branioci Vejn DŽordaš i Jan Edvards.

Stanišić i Simatović su optuženi za zločine nad hrvatskim i muslimanskim civilima tokom ratova od 1991. do 1995. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se