8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

„Odgovor“ najavio žalbu zbog „pristrasnog“ izvještavanja RTRS-a i Srne

SREBRENICA – Pokret „Odgovor“ je najavio upućivanje žalbe Regulatornoj agenciji za komunikacije /RAK/, ali i pokretanje inicijative za vanrednu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske preko poslanika koalicije „Domovina“, koja će se ticati „pristrasnog izvještavanja i cenzure bošnjačke povratničke zajednice u informativnom programu RTRS-a i agencijskim vijestima Srne“.

„RTRS proizvodi 2.500 sati informativnog programa u toku godine, te se postavlja pitanje koji je udio učešća povratničkih i nevećinskih zajednica u ovom segmentu. Pritom, produkcijski angažman RTRS-a postoji samo kada su u pitanju obilježavanja događaja stradanja Srba i značajnih pravoslavnih praznika, za šta imamo puno uvažavanje, ali se moraju uključiti i drugi“, saopšteno je iz Pokreta „Odgovor“.

Ovaj pokret poziva uredništvo RTRS-a da promijeni uređivačku politiku, te otvori vrata svima za javni dijalog, a ovo se posebno odnosi na „Dnevnik“.

„Takođe, u emisijama kao što su `Aspekt` i `Aktuelno` moraju biti redovno pozvani za učešće u debatama predstavnici bošnjačke i hrvatske zajednice, jer bez toga nema objektivnog pristupa i nema zastupljenosti svih strana u diskusiji“, poručuju iz „Odgovora“.

Ovaj pokret dalje navodi da bilježi svakodnevno kršenje Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama, te će zatražiti da Regulatorna agencija za komunikacije izvrši monitoring svih informativinih programa RTRS-a s ciljem utvrđivanja slučajeva govora mržnje, te narušavanja principa pravičnosti i nepristrasnosti u smislu izvještavanja o građanskom organizovanju i djelovanju Bošnjaka-povratnika u Republiku Srpsku.

„Takođe, zatražićemo utvrđivanje činjenica o tome koliko RTRS izvještava o sudskim procesima, posebno onim koji se tiču ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost optuženog ili žrtve“, navedeno je u saopštenju.

Iz „Odgovora“ navode da će po istim ovim osnovama preko Narodne skupštine Republike Srpske tražiti utvrđivanje okolnosti koje dovode do „blokade vijesti i stavova iz bošnjačke povratničke zajednice pri Novinskoj agenciji Republike Srpske“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se