23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Odbijena žalba Tužilaštva BiH

SARAJEVO – Vanraspravno vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i u cijelosti potvrdilo rješenje sudije za prethodno saslušanje od 19. jula kojom je odbijena optužnica Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Iz Suda BiH saopšteno je da je Vanraspravno vijeća Suda BiH u predmetu protiv osumnjičenih Karana, Reljića, Zmijanca i Petkovića zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava odbilo kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i u cijelosti potvrdilo rješenje sudije za prethodno saslušanje od 19. jula.

Protiv rješenja Vanraspravnog vijeća žalba nije dopuštena.

Sudija za prethodno saslušanje zaključio je da iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj je Ustavni sud BiH i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma /pet/ bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi, najvjerovatnije, zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Tužilaštvo BiH imalo je rok od 24 časa da podnese žalbu protiv odluke o odbijanju optužnice Tužilaštvo BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se