1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Nuklearni inžinjeri napravili Bubu na parni pogon (VIDEO)

Grupa nuklearnih inžinjera sa Univerziteta Oak Ridž u Tenesiju, okupila se sa namjerom da pokušaju da naprave auto na parni pogon. Društvo za parnu mobilnost, kako se nazivaju, istraživali su riješenje onako kako samo nuklearni inžinjeri mogu. Odlučili su se da smjeste parnu mašinu u čuvenu Volkswagen Bubu.

Stara tehnologija za stari auto

Volkswagen Buba je svakako jedan od najčuvenijih automobila ikada proizvedenih. Postoji još samo nekoliko modela koji su tako prepoznatiljivi kao ovaj model za široke narodne mase. Iako je većina modela završila na otpadu ili se prodaju otkupljivačima kao havarisana vozila, oni preostali ispravni modeli već postaju dragocjeni kolekcionarski primjerci.

Kupili su narandžastu bubu iz 1963. godine, čija boja je ujedno i asocijacija na boje Univerziteta. Oni su ,,od nule“ dizajnirali bojler koji bi stao u Bubu, a koji je mogao da proizvede oko 230 kilograma pare po satu. Kako bi testirali dimenzije, pozajmili su stari paročistač i uklonili mu bojler. Izvršili su još neke modifikacije i dodali električne komande, koje nisu postojale na starom paročistaču.

Nabavili su i motor od motornih sanki, vjerovatno su mislili da bi motor iz sanki njemačkog porijekla savršeno odgovarao ponosu njemačke auto industrije. Motor sa tri cilindara je preuređen da funckioniše na paru. Bojler je postavljen na mjestu zadnjeg sjedišta i time su dobili funkcionalnu Bubu na parni pogon.

Pogledajte video kako izgleda Buba na parni pogon

[mom_video type=“youtube“ id=“Y-ywYzSoVDk“]

Nakon završenog posla, bilo je jasno da motor uguran u ovaj automobil nije mogao da bude veći, niti je automobil mogao da bude manji, stvari su se savršeno poklopile. Pored sve promotivne vožnje, mogli ste da očekujete da Buba na parni pogon nije postala novi svjetski trend koji će riješiti ekološku krizu.

Automobil je završio u kolekciji američkog muzičara Toma Kimela, ali na njegovu nesreću, automobil nije funkcionisao kada je stigao do njega. On je pronašao neke od članova tima koji su napravili mašinu i pitao ih da mu pomognu sa osposobljavanjem.

Ubrzo je garaža muzičara bila ispunjena penzionisanim nuklearnim inžinjerima, koji su mu pomogli sa rastavljanjem i ponovnom izradom parnog motora za Bubu. Na kraju su uspjeli da joj povrate život. Ljudi su fascinirani kada vide ovaj automobil, može se reći i malo zbunjeni, ali kada čuju o čemu se radi – oduševe se.

Buba na parni pogon (1)Budući da Buba u originalu nije imala hladnjak, već je hlađena vazdušnom strujom, nije bilo moguće preraditi ga u kondenzator pare. Niti je bilo odgovarajućeg mjesta za postavljanje jednog.

Na kraju su se odlučili da postave kondenzator iznad šoferšajbne. Da li prosto nisu marili o održavanju čuvenog oblika Bube ili im se novi izgled veoma dopao. Postavili su pleksiglas sa strane kako bi povećali protok vazduha. Cijela aparatura, zajedno sa cjevima koje se prostiru dužinom automobila čine da automobil izgleda kao da je sišao sa ulica nekog filma naučne fantastike.

Kako se vama čini, da li biste i vi vozili ovakav unikatni automobil? Naravno, za ostale, tu je uvijek originalna Buba, čije najnovije izdanje izlazi i ove, 2017. godine.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se