8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Nije prihvaćen zaključak za Špirićevu suspenziju

SARAJEVO – Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH nije danas prihvatila zaključak Predstavničkog doma parlamenta BiH da privremeno suspenduje njenog predsjedavajućeg Nikolu Špirića, poslanika SNSD-a, do hitnog izjašnjenja Komisije o medijskim navodima da je falsifikovao komisijske zaključke. 

Špirić je rekao novinarima, nakon što je sjednica prekinuta, da Komisija nije prihvatila ni drugi zaključak Predstavničkog doma kojim se od Zajedničke komisije traži da Domu dostavi informaciju o tome da li je Špirić uputio OBA zaključke koje Komisija nije usvojila.

On je istakao da je protiv zaključaka Predstavničkog doma glasalo sedam od 12 članova Komisije, a da je za njih bilo pet.

„Nisam htio da predsjedavam Komisijom dok se prethodno ne izjasni o zaključcima Predstavničkog doma“, naveo je Špirić.

On tvrdi da je Komisija došla do dva zaključka od kojih je jedan da OBA Komisiji dostavi dopis koji su dostavili Savjetu za sprovođenje mira /PIK/ i OHR-u o sastanku u Mostaru.

„Kako je moguće da ode informacija međunarodnim adresama, a da ih nema Komisija? Ako je to ista informacija koju je Bakir Izetbegović poslao Tužilaštvu BiH i ostalim protiv sam toga da služba bude megafon bilo koje političke partije. I to je najveća opasnost u ovoj zemlji“, upozorio je Špirić.

On je naglasio da je protiv toga da služba uvede u modus svoga rada verbalni delikt, kao što je slučaj u Turskoj.

Špirić je upitao da li će biti snage da se svi uhvate u koštac sa realnim problemima, ne samo u OBA, nego i u BiH.

„Protiv sam toga da oni koji su dio obavještajne zajednice budu mete obavještajne zajednice. I to je najveća opasnost. Protiv sam toga da u multinacionalnoj zemlji ostane ovakav princip rada, jer to stvara komociju mnogima da daju i paušalne i pogrešne ocjene o radu službe“, rekao je Špirić.

Član Komisije iz SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da na današnjem sastanku Komisije nije bilo pomaka u pronalaženju rješenja za probleme koji opterećuju rad te službe.

„Današnji sastank nije riješio teški kadrovski sukob u vrhu OBA. Imamo situaciju da glavni inspektor nema kompetencije, prema nečijem mišljenju, da kontroliše iznutra transparentnost i zakonitost rada i to može uzrokovati ozbiljne probleme“, smatra Radončić.

On tvrdi da u vrhu OBA postoji, ne samo kadrovski, nego i legalistički sukob koji dobija dramatične razmjere.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjci su najzainteresovaniji za to da obavještajna služba radi strogo prema zakonu, jer kada nije radila, kada je postojao AID, bilo je mnogo leševa – Ugljen, Leutar, Herenda itd.

„Lično, kao SBB smatram da se u najboljem smislu, da sačuvamo obavještajnu službu, moraju i dalje ulagati znatni napori da ona postane snažna i da odgovori prvenstveno antiterorističkim i drugim svojim bezbjednosnim zadacima i da to ovaj menadžment, sa direktorom koji jeste najveći krivac, neće moći da iznese, ukoliko se politika, političari, parlament i vlast ne uključe na odgovoran način“, upozorio je Radončić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li su članovi komisije razgovarali sa direktorom OBA Osmanom Mehmedagićem, Radončić je rekao da uopšte ne razgovara sa direktorom OBA.

„Sa njim Bakir /Izetbegović/ razgovora, mi drugi nemamo tu privilegiju“, naglasio je Radončić.

Član Komisije iz SDS-a Darko Babalj rekao je da je na sjednici usvojen i zaključak da OBA radi u skladu sa zakonom.

On tvrdi da će Komisija u nastavku sjednice raspravljati o tome da li je Špirić uputio OBA zaključke koje Komisija nije usvojila.

Damir Bećirović iz Demokratskog fronta i Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka rekli su da bi na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma trebalo uputiti zahtjev za smjenu Špirića iz Zajedničke komisije.

Bećirović je rekao da je današnja sjednica prekinuta, a da će naknadno biti određen termin njenog nastavka.

Današnja sjednica najavljena je kao sastanak članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH sa Izvršnim obavještajnim komitetom i rukovodstvom OBA.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se