8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Nije podržan Izvještaj o radu Savjeta ministara

SARAJEVO – Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije podržala Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za prošlu godinu u dijelu, koji je u nadležnosti ove komisije. 

Članovi Komisije iz opozicionih stranaka bili su protiv Izvještaja, a glavnu zamjerku uputili su na metodologiju izrade dokumenta, ističući da na osnovu dobijenih podataka nije moguće voditi raspravu.

„Metodologija je katastrofalna, možda ona jeste za EU, ali nije za parlamentarna radna tijela“, rekla je Dušanka Majkić iz SNSD-a i dodala da se iz ponuđenog ne vide rezultati rada Ministarstva finansija, odnosno Savjeta ministara BiH u prošloj godini.

Sa Majkićevom se saglasio i Mirsad Isaković iz SBB-a, koji je naveo da je Izvještaj Savjeta ministara teško razumljiv, čak i za ljude iz struke.

„Potrebni su drugi parametri kako bi se sagledalo šta je Savjet ministara radio“, dodao je Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka.

Negativan izvještaj Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma o Izvještaju o radu Savjeta ministara BiH u prošloj godini, samo je jedan u nizu, koje su na ovaj dokument dale parlamentarne komisije.

Izvještaj je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, koja je zakazana za srijedu, 26. jul.

Članove Komisije o radu Ministarstva finansija u prošloj godini informisao je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

On je naveo da su od planirana tri zakonska akta, iz nadležnosti ovog ministarstva u prošloj godini usvojena dva – o budžetu, te zaduživanju, dugu i jamstvima, dok bi uskoro u proceduri trebalo da se nađe zakon o finansiranju.

Komisija je primila k znanju Informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH o postupanju po Izvještaju o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2015. godinu, koji je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

U raspravi o ovoj tački dnevnog reda Bevanda je ocijenio da političko opredjeljenje određuje ishod glasanja, a ne rezultati rada.

„Predizborna kampanja je počela i važnije je `pokupiti` neki glas, nego nešto sistemski uraditi“, dodao je Bevanda.

Komisija je primila k znanju i informaciju Ministarstva finansija BiH o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za prva tri mjeseca ove godine.

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za prošlu godinu u dijelu nadležnosti ove Komisije, koji se odnosi na rad Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se