15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Naplaćeno 1,8 miliona KM putarine na autoputu „9. januar“

BANJALUKA – Za šest mjeseci naplate putarine na izgrađenom dijelu autoputa „9. januar“ Prnjavor-Doboj, „Autoputevi Republike Srpske” ostvarili su prihod od 1,8 miliona KM bez PDV-a, dok je za rad sistema naplate i plate radnika u ovom periodu potrošeno oko 650.000 KM.

Autoput „9. januar“ Banjaluka – Doboj, dionica Doboj – Prnjavor otvoren je za saobraćaj 11. septembra 2016 godine, a putarina na ovoj dionici naplaćuje se od 26. decembra.

„U prvih šest mjeseci 2017 godine, po ovom osnovu, stvaren je prihod (bez PDV-a) u iznosu od 1,8 miliona KM. Istovremeno, za nesmetan rad sistema naplate putarine i Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja (COKS) na autoputu „9. januar“, na ime plata i drugih troškova izdvojeno je 651.198 KM“, navodi se u odgovoru Autoputeva RS na pitanje poslanika Želimira Neškovića.

U „Autoputevima“ su istakli i da je na poslovima naplate putarine u Republici Srpskoj zaposleno ukupno 56 lica, od čega na autoputu Gradiška – Banjaluka 27, a na autoputu „9. januar“ 29 radnika.

Pored radnika koja rade na naplatnim stanicama, u COKS radi sedam lica.

Izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj koštaće Republiku Srpsku 392 miliona evra, odnosno 764,4 miliona KM, a kompletna izgradnja finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Prva dionica od Prnjavora do Doboja završena je i puštena u saobraćaj prošle godine, dok su radovi na dionici od Banjaluke do Prnjavora još uvijek u toku i prema ranijim najavama trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine.

Radove na obje dionice autoputa Banjaluka – Doboj, ukupne dužine 72 kilometra, izvodi konzorcijum koji čine “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja.

(Capital.ba)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se