3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Kreditni rejting BiH mogao bi biti pogoršan

BANJALUKA –  Kreditni rejting BiH mogao bi biti pogoršan zbog ugroženosti aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ i neefikasnosti institucija, navedeno je u najnovijem ekonomskom izvještaju Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Krediti za javni sektor u entitetima, kantonima i optšinama pali su za 8,7 odsto u maju, a u prvom kvartalu za čak 13 odsto, dok će konsolidovani budžetski deficit, prema fiskalnom programu čija je implementaciju u toku, iznositi 0,3 odsto, piše u izvještaju.

Zbog boljeg prikupljanja poreskih prihoda, u izvještaju je istaknuto da će fiskalni program imati bolje finansijske rezultate, prenose „Nezavisne novine“.

„Javni dug ostao je na 41,1 odsto krajem 2016. godine što je nešto niže u odnosu na 42 odsto na kraju 2015. godine. Spoljni dug porastao je za dva odsto, iako je i više nego dovoljno kompenzovan smanjenjem unutrašnjeg duga za 1,6 odsto“, navedeno je u izvještaju.

Prema navodima u ovom izvještaju, u prvih pet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja manja je za dva odsto, plate su realno smanjene za 0,4 odsto, dok je izvoz robe široke potrošnje porastao za čak 20,5 odsto u odnosu na isti period lani.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se