18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Jusko: Na koji način Turska namjerava da podrži gradnju puta Sarajevo – Beograd?

SARAJEVO – Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Ismir Jusko uputio je pismo turskom ministru ekonomije Nihatu Zejbekčiju u kojem traži da mu bude odgovoreno „na koji način Turska namjerava da podrži gradnju brzog puta od Sarajeva do Beograda“. 

„Od odgovora na ovo pitanje u velikoj mjeri zavisi i određivanje konačne rute, stoga Vas molim da nas informišete, prvenstveno, o finansijskom okviru i načinu podrške, ali i drugim važnim detaljima ovog projekta koji određuju njegovu realizaciju“, ističe Jusko u pismu u kojem se Zejbekčiju obratio kao inicijatoru izgradnje puta Sarajevo – Beograd.

Današnji „Dnevni avaz“ piše da je Jusko pismo Zejbekčiju poslao nakon posljednjeg sastanka sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem i ministrom saobraćaja i komunikacija Federacije BiH /FBiH/ Denisom Lasićem na kojem je dogovoreno da na naredni sastanak o gradnji puta Sarajevo –Beograd budu obavezno pozvani predsjedavajuži Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednici Vlada Republike Srpske i FBiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić.

U pismu se navodi da su tokom sastanka sa Trninićem i Lasićem i njihovim saradnicima u Sarajevu definisana tri prijedloga moguće trase brzog puta Sarajevo – Beograd, ali da je nemoguće bilo šta raditi dok ne bude utvrđen finansijski okvir.

„Dvije rute preferiraju da spojna tačka između BiH i Srbije bude u Vardištu kod Višegrada, a treća ruta predviđa da se Sarajevo i Beograd spoje preko Tuzle i Bijeljine“, napisao je Jusko.

Nakon što dobije odgovor od Zejbekčija, Jusko će o tome obavijestiti Zvizdića, Cvijanovićevu, Novalića, Trninića i Lasića.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se