4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Hrvatska se odriče antifašizma

ZAGREB – Hrvatska se odriče jednog od svojih najvažnijih državnika Josipa Broza Tita i jednog od najvažnijih dijelova istorije – antifašizma, upozorava njemački „Tagesšigel“. 

List navodi Titove zasluge u borbi protiv fašista.

Piše da „ni u jednoj okupiranoj evropskoj zemlji pokretu otpora nije uspjelo da pobijedi protivnika bez spoljne pomoći, a partizanima u Jugoslaviji je to pošlo za rukom pod Titovim vođstvom“.

Autor pominje i Titov raskid sa sa sovjetskim liderom Josifom Visarionovičem Staljinom, te prelaz socijalističke Jugoslavije iz poljoprivredne u industrijsku zemlju.

NJemački mediji citiraju Titovu izjavu iz sedamdesetih godina prošlog vijeka: „Ako narodu dam demokratiju – međusobno će porazbijati glave“.

Dopisnik „Tagescajtunga“ navodi da desnica u Hrvatskoj sada mijenja ime Trga maršala Tita, jer im je Broz već godinama „trn u oku“ zbog toga što „nije bio nacionalista i patriota, već internacionalac“.

To je za hrvatsku desnicu grijeh, jer, prema njima, Tito se borio za Jugoslaviju, a ne za Hrvatsku, ocjenjuje list.

Hrvatski desničari kao jedan od razloga za uklanjanje Titovog trga u Zagrebu navode i njegovu izjavu datu u Rudom 1971. godine: „Prije će Sava poteći uzvodno, nego Hrvati dobiti državu“.

Bila je to njegova reakcija na MASPOK, nacionalistički pokret u Hrvatskoj sedamdesetih godina prošlog vijeka koji je na kraju, ipak, doveo do konfederalizacije zemlje, ozvaničene ustavom iz 1974. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se