12 C
Zvornik
20. април 2024.

Hram Svetog Prokopija obilježava 160 godina postojanja

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom proslaviće danas hramovnu slavu i 160 godina postojanja. 

Paroh visočki jerej Miljan Rađenović izjavio je Srni da je programom proslave predviđeno da u 9.30 časova u hramu Svetu arhijerejsku liturgiju služi Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje sveštenstva Mitropolije dabrobosanske.

Očekuje se da tom prilikom vladika Grigorije, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske, održi prigodnu besjedu o hramu i prazniku, a vjernicima bi trebalo da se obrate i neki od pozvanih zvaničnika.

Rađenović je naveo da se očekuje prisustvo predstavnika vlasti Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i BiH.

Protojerej Ranko Bilinac govoriće o hramu i monografiji, koja će biti izdata povodom velikog jubileja – 160 godina postojanja Crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom.

Prema Rađenovićevim riječima, u 16.00 časova u Visokom će biti priređena izložba ikona i crkvenog mobilijara iz arhiva Crkvene opštine Visoko, a kum hramovne slave ove godine će biti Vlado Kovačević sa Kobiljače.

Rađenović je naglasio da je hram, koji je izgrađen 1857. godine u veoma lošem stanju.

Uz podsjećanje da je dio hrama obnovljen 1998. godine, odnosno da je urađena fasada, uz finansijsku pomoć Grčke pravoslavne crkve, Rađenović je istakao da je potrebna pomoć za obnovu njegove unutrašnjosti.

Ferman o gradnji crkve, pisana dokumentacija i sva crkvena arhiva izgorjeli su u požaru 1941. godine.

U hramu se nalazi jedna od najpoznatijih i najvećih zbirki ikona na prostoru BiH, koja je nastala od poklona parohijana, ali i donošenjem ikona iz crkava u Sarajevu.

Zbirka se sastoji od stotinjak ikona, a veći broj odnosi se na ikone rađene u tehnici kaširanja papira na drvo. Najstarija ikona urađena je u vizantijskom ikonografskom maniru i potiče iz 15. vijeka.

Crkva je 8. marta 2004. godine odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Nacionalni spomenik čine crkva, crkveno dvorište, ogradni zid, ulazna kapija, parohijski dom i pokretno nasljeđe, koje čini 18 ikona.

Rađenović je rekao da je na području Visočke parohije ostalo još 30 pravoslavnih domova, u kojima živi pretežno starije stanovništvo.

Od velikog broja izbjeglih Srba u posljednjem ratu u BiH i nakon njega, od kojih je samo u Brčkom novi dom našlo oko 8.000 Srba, neznatan broj se vratio na svoja ognjišta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se