5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

„BH gas“ ne poštuje zakonsku regulativu Srpske

BANJALUKA – Kompanija „BH gas“ ne poštuje gasnu zakonsku regulativu Republike Srpske, odluke i tarife Regulatorne komisije za energetiku Srpske i odbija da plati transportne troškove vlasnicima gasovoda u Srpskoj, tvrde iz preduzeća „Gas-Res“. 

„U medijskim istupima `BH gas` je optuživao predstavnike kompanija i regulatora iz Srpske za samovoljna postupanja i potencijalne ucjene u vezi sa transportnim kapacitetima u Republici Srpskoj, iako je `BH gas` blokirao pristup svom transportnom sistemu subjektima iz Srpske“, saopšteno je iz „Gas-Resa“, nakon sastanka koji je održan u Ministarstvu spoljne trgovine BiH u vezi sa aktuelnom problematikom u sektoru gasa u BiH.

Iz „Gas-Resa“ navode da je na sastanku dominirao jednostrani interes „BH gasa“ da riješi svoje probleme, i to u vezi sa tarifama transporta koje određuje „Srbijagas“, a koje već tri godine plaćaju subjekti iz Republike Srpske.

„`Gas-Res` podržava dogovore `BH gasa` u vezi sa novim interkonekcijama sa Hrvatskom, Zagvozd-Posušje, ali istovremeno očekuje da `BH gas` poštuje strateška opredjeljenja i planove Republike Srpske u gasnom sektoru“, ističu iz „Gas-Resa“.

Iz tog preduzeća poručuju da su otvoreni za dijalog, ali da se rješavaju ova pitanja i da „BH gas“ prihvati činjenicu da Republika Srpska u skladu sa Ustavom ima svoj zakonom regulisan gasni sektor u koji, na teritoriji Republike, i „BH gas“ mora da se uklopi, kao i da sa kompanijama iz Srpske razgovara kao sa ravnopravnim partnerima, a ne sa samoproglašene pozicije „državnog operatera BiH“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se