15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Garbahosa: Španski košarkaš vrsta koja izumire

Španci već godinama dominiraju u evropskoj košarci, a njihova liga slovi za jednu od najjačih. Međutim, samo 29 odsto igrača iz Endesa lige je rođeno u Španiji.

Klubovi u Španiji prate globalni trend pa se oslanjaju u velikoj mjeri na međunarodne igrače koji čine više od dvije trećine od 240 košarkaša.

Furija reprezentativno dominira već godinama u Evropi, ali se često oslanja na igrače koji igraju u NBA ligi. Ako narednih godina budu lišeni pomoći NBA igrača, Španci strahuju i za ligu i za nacionalni tim.

„Doživljavamo taj procenat sa velikom brigom jer je nacionalni igrač glavna poluga u promociji sporta i takmičenja“ , kaže predsjednik španskog košarkaškog saveza Horhe Garbahosa koji smatra i da se škola treba promovisati i u školama.

Druga faza bi bila ojačavanje takmičenja pod okriljem Košarkaškog saveza Španije tako da igrači nastave da napreduju i dobiju minutažu u ligi, napominje Garbahosa.

„Zvuči nemoguće da u Španiji igra samo trećina igrača iz naše zemlje. Idemo ka izumiranju španskog igrača. Nešto nije kako treba i što je manje kvantiteta i kvalitea Španaca, to će više uticati na nacionalnu selekciju“ , rekao je bivši košarkaš Alfonso Rejes, dok trener Serđo Skariolo smatra da proces nije nemoguće preokrenuti, ali su potrebna veća ulaganja i promjena onih pravila koja ne štite španske igrače.

I pored ovakvog stanja u košarci na Pirinejima, Španija pred Evrobasket važi za prvog favorita prvenstva. Za Furiju će na prvenstvu ponovo skupa igrati i braća Gasol.

(B92)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se