8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Đokić: Sud BiH dao mogućnost za stabilizaciju odnosa u zemlji

BANJALUKA – Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je Sud BiH, odbijanjem optužnice Tužilaštva BiH protiv članova Komisije komisije za referendum o Danu Republike Srpske za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, otvorio mogućnost stabilizaciji odnosa u BiH. 

Đokić je rekao novinarima u Banjaluci da je to veliki uspjeh politike i građana Republike Srpske, te da u Srpskoj danas niko ne likuje zbog te odluke.

„Jasno govorimo koliko smo bili u pravu kada smo govorili da Srpska i njeni građani imaju pravo da se demokratski izjasne o svakom pitanju putem referenduma i da to nikome ne bi trebalo da bude smetnja“, rekao je Đokić odgovarajući na pitanje zašto je od 108 nesprovedenih odluka Ustavnog suda Tužilaštvo BiH vodilo istragu u slučaju „referendum“.

On je dodao da je Srpska svjesna svoje uloge i odgovornosti, te da to nije „hibridna struktura“, već produkt volje građana i naroda koji stvorio Republiku Srpsku i rekao da je Srpska mjera za njegovu sigurnost, ravnopravnost, slobodu i trajnost, te da se jednako tako treba da osjećaju i oni koji žive u drugom entitetu.

„To je jedini način da u razumijevanju, saradnji i poštovanju realnosti u ovoj zemlji živimo u budućnosti“, ocijenio je Đokić.

On smatra da nema budućnosti ako se ta realnost bude kidala. „Neko je pokušao političkim djelovanjem na Ustavni sud i Sud BiH da tu realnost poništava, ali nije uspio“, dodao je Đokić.

On je naveo da je Vlada Srpske odlučila da neće prekidati rad tokom avgusta.

„Kontinuirano ćemo raditi, a ja ću kao ministar u okviru rasporeda koga smo usaglasili u Vladi, biti odsutan u prvoj nedjelji avgusta“, rekao je Đokić.

Spremni smo da damo odgovore na ključna pitanja

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je da je ova partija sprema da ponudi odgovore na ključna pitanja koja se tiču budućnosti na ovim prostorima.

„Socijalisti su na to spremni, danas više nego ranije, jer je kvalitet partije vidljiv ne samo kroz program, koji uvijek ima snažnu podršku građana Srpske, već i kroz kvalitetne kadrove sa kojima možemo sprovoditi politiku i nositi društveno-političku odgovornost“, rekao je Đokić novinarima poslije prve sjednice novog saziva Glavnog odbora Socijalističke partije u Banjaluci.

Đokić je istakao da treba odlučiti kako riješiti ozbiljno narušene međunacionalne odnose, nepovjerenje i složene političke probleme u BiH.

„Ali, i da nesmetano funkcionišu i institucije i cijela BiH, te da se povezujemo sa ostalim dijelovima Evrope i nađemo svoje mjesto u EU“, rekao je Đokić.

On je ukazao na potrebu bržeg rasta i razvoja ekonomije, njeno povezivanje sa državama u okruženju, izlazak na evropska i vanevropska tržišta, povećanje ukupne zaposlenosti i razvijanje saradnje koja će doprinijeti boljem životu svakog čovjeka.

On je naveo da je SP važan dio vlasti Srpske, koji ne želi da svoju odgovornost prebacuje na bilo koga drugog.

„Želimo da i dalje dobro sarađujemo sa partnerima i da uspješnim rezultatima odgovaramo građanima za povjerenje koje su nam ukazali“, istakao je Đokić.

On je naveo da su danas izabrani potpredsjednici Socijalističke partije Dalibor Stević, Maksim Skoko i Živko Marjanac, da je za predsjednika Izvršnog odbora izabran Slobodan Protić, kao i 15 članova tog partijskog tijela.

„Članovi Izvršnog odbora dolaze iz svih regija i devet izbornih jedinica u Srpskoj. Ohrabruje činjenica da je u sastavu Glavnog odbora više od 50 odsto novih članova među kojima su velikim dijelom mladi kadrovi partije. Dali smo prostor i novim ljudima i tako pokazali potpunu otvorenost za buduće vrijeme“, rekao je Đokić.

On je naveo da je za predsjednika Političkog savjeta Socijalističke partije izabran Slobodan Mrdić, te donesena odluka o održavanju osmog programskog Kongresa partije 5. novembra u Banjaluci.

„Tada ćemo usvojiti politiku Socijalističke partije za naredni period, čime će biti obuhvaćen i naš program za opšte izbore 2018. godine“, najavio je Đokić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se