15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

„Delfini“ napadaju Australiju, derbi Hrvata i Italijana

Svjetski prvaci, vatepolisti Srbije danas će igrati za plasman u polufinale Šampionata svijeta, a iskusni Andrija Prlainović sa optimizmom ulazi u duel sa Australijancima.

Ovaj četvrtfinalni meč će na bazenu u Budimpešti biti igran od 16.10.

„Četvrtfinale je opasna utakmica. Nema popravnog. Ako ispadneš, sve dobro što si uradio do tada pada u vodu. Još ako se loše krene, pitanje je ima li vremena da se izvadiš. Ipak, po dosadašnjim igrama u grupi imamo pravo na optimizam i sve zavisi od nas“, rekao je Prlainović, koji šesti put nastupa na svjetskim prvenstvima.

On se prisjetio duela Srbije i Australije sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara kada je pitanje pobjednika riješeno u posljednja tri minuta utakmice (10:8).

„Bili smo u teškoj situaciji, bilo je neriješeno. Koliko smo bili blizu prolaska, nismo bili mnogo dalje od ispadanja. Jednostavno mora koncentracija da bude na najvišem nivou, da smatramo da igramo protiv najbolje ekipe na turniru“, istakao je Prlainović za sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Trofejni vaterpolista govorio je i o tome da su mnogi Srbiju proglasili najvećim favoritom.

„Godinama je tako i to smo zaslužili igrama i rezultatima. Malo je opterećenje, ali i čast da te drugi smatraju za favorita. Mislim da smo najjači i ovaj put, a vićeemo da li ćemo to da opravdamo“, rekao je Prlainović.

Elvis Fatović, selektor Australije, u izjavi za Mondo istakao je da zna šta njegov tim očekuje protiv šampiona.

„Dobra stvar je što znamo sve o reprezentaciji Srbije, a zastrašujuće je to što znamo“, rekao je Fatović, a na pitanje da li ima ideju kako da se njegov tim suprostavi „delfinima“, odgovorio je:

„Ne znam, jedino ako upoznamo kuvare u njihovom hotelu, možda ću onda imati ideju.“

Derbi četvrtfinala igraće Italija i Hrvatska (22 časa).

Ekipe se dobro poznaju, a vaterpolisti oba tima sa optimizmom ulaze u meč.

Aleksandro Kampanja, selektor Italije, rekao je da je njegov tim u meču za plasman u četvrtfinale protiv Kazahstana (12:7) kontrolisao igru, ali da je ljut zbog nepažnje u odbrani i da moraju bolje odigrati.

Podsjetio je da je Hrvatska više odmarala jer se direktno plasirala u četvrtfinale.

„Italijani su dosta prgava i bezobrazna momčad s kojom nikad ne znaš što možeš očekivati“, rekao je Maro Joković, hrvatski vaterpolista, za hrvatske medije.

Od 14.50 igraće Crna Gora i Grčka, a u 20.30 u bazen će Mađari i Rusi.

U nedjelju naveče na SP su održane četiri finalne trke u plivanju.

Kinez Sun Jang i Amerikanka Kejti Ledecki opravdali su uloge favorita i treći put zaredom osvojili titule u disciplini 400 metara slobodno.

Sun je ovu dionicu isplivao za 3:41,38 minuta i revanširao se drugoplasiranom Australijancu Meku Hortonu (3:43,85) za poraz u finalu prošlogodišnjih Olimpijskih igara. Treći je bio Italijan Gabriele Deti (3:43,93).

Ledecki je do zlata doplivala s vremenom 3:58,34 minuta, što je rekord svjetskih prvenstava. Ona je slavila ispred sunarodnice Lie Smit (4:01,64) i Kineskinje Bingdžie Li (4:03,25). Ledecki se prvog dana takmičenja okitila još jednim zlatom pošto su Amerikanke pobijedile i u štafeti 4×100 metara slobodno (3:31,72). U pobjedničkoj ekipi bile su i Melori Komerford, Kelsi Vorel i Simone Manuel. Srebro su osvojile Australijanke (3:32,01), a bronzu Holanđanke (3:32,64). Amerikanci Remel Kejleb Dresel, Taunli Has, Blejk Pjeroni i Nejtan Ejdrijan su osvojili zlato u istoj disciplini (3:10,06), drugi su bili Brazilci (3:10,34), a treći Mađari (3:11,99).

Sjostromova prva ispod 52 sekunde

Šveđanka Sara Sjostrom postala je prva plivačica koja je 100 metara isplivala za manje od 52 sekunde. Ona je svjetski rekord postavila isplivavši u štafeti 4×100 metara slobodno 100 metara za 51,71 sekund. Dosadašnji rekord držala je Australijanka Kejt Kempbel, koja je prošle godine ostvarila rezultat od 52,06 sekundi. Sjostromova ipak nije imala još jedan razlog za slavlje, jer njen tim nije uspio da osvoji medalju u štafeti. Šveđanke su bile pete.

Vaterpolo

Parovi četvrtfinala

14.50: Crna Gora – Grčka

16.10: Srbija –  Australija

20.30: Mađarska – Rusija

22:00 Hrvatska – Italija

(Nezavisne novine)

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se