18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Da li ste u ljubavnoj vezi s psihopatom?

Psihopate su odlični manipulatori. U vezi s takvom osobom osjećaćete se kao da ludite, hodate po jajima, previše razmišljate o onome što ćete reći ili napraviti.

Prema istraživanju doktora Ronalda Šotena i Džejmsa Silvera, autora knjige „Almost a Psychopath“, jedna od deset osoba ima karakteristike psihopate, pa nije ni čudno, kažu, da mnogi ljudi padaju u njihove zamke.

Psihopate ignorišu moralne i zakonske standarde, te ih ništa ne sprečava da dobiju ono što žele. Pored toga, izuzetno su sebični, umišljeni i skloni riziku.

Često lažu do te mjere da je to patološki, a finansijski i emocionalno iskorištavaju ljude s kojima su bliski. Ako ste miroljubivi, zbog njihovog uticaja odjednom ćete se svađati sa svima, a njemu se opravdavati jer će vas natjerati da mislite kako uvijek nešto radite pogrešno. Žene psihopate idu toliko daleko da se ljute i kad muškarac razgovara s rođakinjom.

Psihopate u vezi često vrlo napadno govore o vjernosti jer se boje da ćete ih ostaviti. Iscrpiće vas i muškarac kojeg stalno treba uvjeravati da je u vezi sve u redu. Zakasnite li na sastanak nekoliko minuta i dočekaju vas pitanja poput: „Nisi li trebao biti ovdje prije dvije minute“, vjerovatno ste u nezdravoj vezi.

A ako se vaš momak ili vaša djevojka oko vas ponaša drugačije nego s roditeljima ili prijateljima, razmislite o tome da li je veza vrijedna vašeg vremena.

10 znakova kako prepoznati psihopatu

– U jednom trenutku su šarmantni, a u drugom polude.

– Osjećate se kao da neko kontroliše sve što radite.

– Govori vam koliko vas voli, ali vi to jednostavno ne osjećate.

– Psihopate lažu o svemu, od toga gdje su do laganja o prošlosti.

– Pod neprestanim ste pritiskom da radite ono što ne želite.

– Nikad se ne kaje kad povrijedi vas ili druge.

– Kada nešto pođe po zlu, uvijek će okriviti vas ili druge.

– Vi uvijek sve plaćate: stanarinu, piće, a on kaže da će drugi put.

– Tjera vas da prekomjerno pijete alkohol ili uzimate drogu.

– Ne razlikuju dobro od zla u bilo kojem aspektu života.

Emocionalno nestabilni muškarci često će vas i pratiti. Zvaće vas usred noći i stalno slati SMS-ove. Ako se dogovorite s prijateljima, on će se nepozvan pojaviti u kafiću, na poslu ili u teretani. A kad se posvađate u jednom trenutku, vikaće, a u sljedećem plakati i moliti da ga ne ostavite. Ovakvu vezu što prije treba prekinuti.

Prijeti li vam djevojka da će se ubiti ili povrijediti ako je ikad ostavite, trebali biste potražiti način kako prekinuti vezu na najbezbolniji način. Iako se možda neće stvarno povrijediti, prijetnje poput:

„Ako me ikad ostaviš, ne znam šta ću“ ne ostavljaju mnogo mjesta za normalan razgovor.

Fizičko zlostavljanje znak je da ste s psihopatom preko kojeg ne biste smjeli da prijeđete. No psihičko je još gore, kažu dr. Schouten i dr. Silver.

Vrijeđanje sprečava da u vezi rastete kao osoba, a to je psihopatima najdraže. Žele uništiti vaše snove i ambicije kako nikad ne biste bili u boljoj životnoj situaciji od njih.

Prepoznajte ih i po tome što su neodgovorni – finansijski i emocionalno. Umjesto da o problemima razgovaraju i rješavaju ih, moto njihova života je: „Sutra ću o tome razmišljati“. Isto tako, nikad neće saosjećati niti s jednim vašim problemom. Pokušate li mu ispričati o lošem danu na poslu, prekinuće vas i reći da ga uopšte ne zanima.

(Nezavisne novine)

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se