9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvetković traži naknadu višu od 300.000 KM

SARAJEVO – Nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske /VRS/ Aleksandar Cvetković, koji je oslobođen optužbi za učešće u zločinu u Srebrenici 1995. godine, zatražio je u tužbenom zahtjevu da mu BiH isplati iznos veći od 300.000 KM zbog vremena provedenog u pritvoru. 

Na ročištu koje je održano po Cvetkovićevoj tužbi, njegov advokat Nemanja Zirojević obrazložio je da se 244.050 KM traži na ime nematerijalne štete nastale nezakonitim hapšenjem, zatim 5.544 KM na ime obične štete, a 84.213 KM na ime izgubljene dobiti.

Pomoćnik državnog pravobranioca Sead Zukanović zatražio je da se tužba odbije u cijelosti, navodeći da tužena strana ne može odgovarati za tretman koji je tužilac imao kao pritvorenik u Izraelu, te pojasnio da je riječ o subjektivnom mišljenju kada je riječ o povredi ličnosti, ugleda i časti.

Vještak neuropsihijatar Zorica Lazarević je nakon razgovora sa Cvetkovićem i uvidom u medicinsku dokumentaciju u mišljenju konstatovala da on ispoljava simptome anksiozno-depresivnog poremećaja.

Cvetković je svjedočeći u svoju korist pomenuo da je u privoru u Izraelu imao problema, da je prebacivanjem u pritvor u BiH na početku bio izolovan, ali i da je kasnije imao tretman kao i ostali pritvorenici.

Stranke će odluku Suda po Cvetkovićevoj tužbi dobiti u zakonskom roku.

Cvetković je uhapšen u avgustu 2010. godine u Izraelu na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na zahtjev BiH, jer je bio osumnjičen za zločin u Srebrenici. Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu odlučilo je da ga izruči BiH.

Sud BiH odredio mu je pritvor u kojem je bio do prvostepene presude u julu 2015. godine. Cvetkovića je Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbi da je u julu 1995. godine učestvovao u zločinu u Srebrenici.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se