23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Azra Bašić ubila Blagoja Đuraša i mučila srpske civile

SARAJEVO – Svjedoci Tužilaštva BiH Dušan Nedić i Slaviša Đuraš izjavili su danas u Sudu BiH da su čuli da je Azra Bašić 26. aprila 1992. godine u Domu JNA u Derventi ubila Blagoja Đuraša. 

Nedić je, u nastavku suđenja Azi Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, rekao da je optužena sa još „dva dječaka zlostavljala Blagoja Đuraša, Stojana zidara i još jednog zarobljenika čijeg imena se ne sjeća“.

„Nisu birali sredstva i način šta su im radili. Skakali su po njima, udarali ih nogama, a ako su pokušali ustati udarali su ih kundacima. Ležali su u lokvi krvi. Ne znam šta je dalje bilo, jer su me odveli u drugu prostoriju“, naveo je Nedić.

Svjedočeći o svom i zarobljavanju oko dvadesetak komšija iz naselja Čardak u Derventi, Nedić je rekao da su ih pripadnici Riječke brigade odveli u Dom JNA, u kojem su zatekli ranije zarobljene srpske civile. On je dodao da je vidio kako su neke udarali o zid i „svašta im radili“.

„Kasnije sam primijetio da je došla jedna, na prvi pogled interesantna žena u maskirnoj uniformi. Bila je nabijenija, malo jača i imala je pušku. Vojnici su je dozivali sa Azra, a ona je nešto pričala. Ja sam u momentu pomislio da ona nije toliko agresivna kao ostali. Međutim, to je bio uvod za kasnije što je uslijedilo“, rekao je Nedić.

Svjedok je naveo da su ga tokom zarobljeništva u Domu JNA, gdje je bio desetak dana, stražari u dva navrata udarali pendrecima. „Krivili su me da sam klao muslimansku djecu“, rekao je Nedić.

On je dodao da je u logoru Radoč, gdje je premješten, a u kojem je bilo oko 200 zarobljenih Srba, čuo da je Blagoja Đuraš ubijen i da ga je Azra Bašić zaklala.

Svjedok Tužilaštva Slaviša Đuraš rekao je da su on, majka i brat od komšija čuli da je njegov otac Blagoje ubijen 26. aprila 1992. godine, isti dan kada je i zarobljen.

„Mi smo, zbog granatiranja ranije otišli iz Dervente, a otac je ostao. Mislili smo da je zarobljen, ali kasnije smo od komšija koji su bili s njim u Domu JNA, čuli da su ga tukli, vezali kaišem, gazili, da ga je jedan hrvatski vojnik ubo nožem, nakon čega mu je prišla Azra i zaklala ga“, ispričao je Slaviša Đuraš.

On je dodao da su posmrtne ostatke njegovog oca, koje su tražili 11 godina, slučajno pronašli radnici „Dobojputeva“ u junu 2003. godine tokom izvođenja radova.

„Radnici su prijavili policiji da su pronašli neko tijelo, a DNK analizom je potvrđeno da je riječ o mom ocu. NJegove posmrtne ostatke, koji su pronađeni umotani u neku ceradu, sahranili smo u njegovom rodnom selu Kalendrovcima“, rekao je Slaviša Đuraš.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Suđenje se nastavlja 25. avgusta, kada bi tri svjedoka Tužilaštva BiH, od kojih je jedan zaštićeni, trebalo da daju iskaze u ovom predmetu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se