18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zapadni mediji: Izbor Haradinaja zakomplikovaće odnose sa Srbijom!

Izbor nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja za kosovskog premijera zakomplikovaće odnose sa Srbijom, ocjenjuju zapadni mediji, analizirajući izborne rezultate na Kosovu i Metohiji.

Zapadni mediji u prvim reagovanjima na preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji napominju da buduće vlasti u Prištini očekuju težak posao u borbi protiv korupcije i moguće optužnice protiv ratnih vođa OVK.

Bi-Bi-Si navodi da bi “bivši pobunjenički komandant, kojeg Srbija traži optužujući ga za ratne zločine”, prema predizbornim anketama trebalo da bude pobjednik izbora.

“Pobjeda Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, zakomplikovala bi odnose sa Srbijom”, navodi se u tekstu britanskog javnog servisa.

AFP navodi da je Kosovo glasalo za parlament koji očekuju “napeti odnosi” sa Beogradom, kao i “endemska korupcija i moguće optužnice za ratne zločine za pojedine /kosovske/ vođe”.

Agencija navodi da ovi izbori izgleda uvode Kosovo “u period neizvjesnosti, sa starom gardom bivših gerilskih boraca koji imaju vođstvo, ali im nedostaje apsolutna većina u odnosu na stranke koje pozivaju na promjene”.

Francuska agencija dodaje da je Haradinaj, kao kandidat za premijera koalicije koju su kosovski mediji nazvali “ratnim krilom” i na čijem se nalazi Demokratska partije Kosova predsjednika Hašima Tačija, proglasio ubjedljivu pobjedu.

“Međutim, izgleda da je pitanje da li će Haradinaj i njegovi saveznici doći do 51 poslanika u parlamentu od 120 mjesta, koji bi im omogućili da vladaju u koaliciji sa deset poslanika koji predstavljaju nesrpske manjine, poput etničkih Turaka i Roma”, navodi AFP.

Rojters navodi da će nova vlada u Prištini morati da se uhvati u koštac sa nezapošlenošću koji iznosi 30 odsto i poboljša odnose sa Beogradom, što je preduslov za napredovanje u procesu pristupanja EU.

“Zapad vidi integraciju zapadnog Balkana u EU kao način stabilizacije regiona koji se i dalje oporavlja od ratova 90-ih godina prošlog vijeka”, navodi agencija.

AP piše da je na kosovskim izborima najviše glasova osvojila koalicija bivših pobuđeničkih vođa etničkih Albanaca i da nijedna grupa neće moći da vlada sama, pa su koalicije vjerovatne.

Novi kabinet će, kako navodi AP, morati da se uhvati ukoštac sa nekoliko teških pitanja, uključujući demarkacionim sporazumom sa Crnom Gorom.

“Među glavnim problemima su, kako navodi AP, potvrda još jednog sporazuma sa Srbijom kojim se daju veća prava etničkoj srpskoj manjini i nastavak napornih pregovora sa Beogradom, koji Kosovu negira državnost”, navodi AP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se