20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Uskoro normalizovanje izdavanja pasoša

BANJALUKA – Iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH rečeno je Srni da je riješen problem sa dobavljačem pasoških knjižica i da se u narednom, kratkom periodu očekuje potpuna normalizacija procesa izdavanja putnih isprava.

U ovoj agenciji tvrde da su ta institucija i dobavljač /kompanija „Milbauer“/ stavili sve svoje kapacitete u funkciju izrade, personalizacije i transporta putnih isprava građana.

„Ova mobilizacija resursa svakako uključuje i rad u više smjena, kao i rad vikendom“, navode iz IDDEEA.

Iz agencije napominju da je u narednom periodu prioritet nastavak postupka javne nabavke i da će osigurati da se /četvrti međunarodni/ tender sprovede uz poštovanje opštih principa Zakona o javnim nabavkama BiH.

„Tender za nabavku pasoških knjižica raspisan je 5. juna. Svi zainteresovani subjekti mogu uložiti žalbu u svakoj fazi postupka, što utiče na tok i vrijeme okončanja nabavke“, navode iz IDDEEA.

U dopisu Srni se dodaje da u ovom trenutku nije moguće precizirati kada će tenderski postupak biti okončan s obzirom na pomenute činjenice, kao i na to da Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odlučuje po žalbenim zahtjevima u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja.

„U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH predviđeno je zaključivanje okvirnog sporazuma sa izabranim dobavljačema na period od četiri godine, počev od marta 2018. godine“, navode iz IDDEA.

Na pitanje da li je francuska kompanija „Gemalto“ ponovo uložila žalbu na tender, iz IDDEEA su poručili da će u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH sve zaprimljene žalbe proslijediti Kancelariji za razmatranje žalbi BiH.

„IDDEEA ne može da prejudicira odluke drugih organa u postupku“, rečeno je iz ove agencije.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović ranije je rekao medijima da je „pasoška kriza“ konačno gotova, te dodao da je prema jednogodišnjem ugovoru IDDEEA sa „Milbauerom“, potpisanom u martu, propisana isporuka do 55.000 putnih isprava građanima BiH.

On je dodao da se „Milbauer“ doveo u poziciju da nije imao repromaterijal, prije svega specijalni papir za izradu pasoša.

„Dobio sam informaciju da je materijal u međuvremenu stigao i da se radi u punom kapacitetu, čak u povećanoj aktivnosti na izradi pasoša“, rekao je Osmanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se