15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Umro američki student nakon povratka iz Sjeverne Koreje

Američki student koji je prošle nedjelje pušten iz Sjeverne Koreje u komi, Oto Vambir (22), umro je u ponedjeljak popodne.

Porodica je saopštila da je njihova dužnost da objave da je njihov sin „završio svoje putovanje kući, okružen svojom porodicom“, prenosi AP.

Porodica se zahvalila medicinskom centru koji ga je liječio.

„Nažalost, grozno, mučiteljsko maltretiranje koje je naš sin iskusio u rukama Sjevernokorejaca osiguralo je da nijedan drugi ishod nije moguć sem onog koji se danas dogodio“, saopštila je porodica.

Varmbir je u Sjevernoj Koreji osuđen na 15 godina teškog rada zbog toga što je ukrao propagandni poster, podsjeća AP.

On je proveo više od 17 mjeseci u Sjevernoj Koreji, nakon čega je pušten zbog zdravstvenih razloga.

Doktori su rekli da se vratio u SAD sa teškim moždanim povredama, ali nisu bili sigurni šta je bio njihov uzrok.

Fred Varmbir izjavio je u srijedu za televiziju Foks njuz da je njegov sin bio „terorisan i zlostavljan“ i da je u komi više od godinu dana.

Prema njegovim riječima, Oto Varmbir je pao u komu dan pošto je osuđen, a on i njegova supruga su o tome obaviješteni tek nedavno.

CNN je ranije naveo da je američkom izaslaniku SAD za Sjevernu Koreju Džozefu Junu na sastanku sa sjevernokorejskim zvaničnicima, prije desetak dana u Njujorku, rečeno da je Varmbir dobio botulizam i da je pao u komu pošto je popio tabletu za spavanje.

Varmbir, 22-godišnji student Univerziteta u Virdžiniji, bio je osuđen poslije jednočasovnog suđenja u martu 2016. na 15 godina zatvora uz prinudni rad zbog djelovanja protiv države, pošto je u suzama priznao da je pokušao da ukrade propagandni plakat.

U Sjevernoj Koreji se u pritvoru nalaze još tri Amerikanca, optužena za, između ostalog, neprijateljsko djelovanje i špijuniranje. Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je upre nedjelju dan da će SAD nastaviti da razgovaraju sa Severnom Korejom o njihovom oslobađanju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se