18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Švercovali oružje za kriminalce u Njemačkoj

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog organizovanog kriminala i krijumčarenja oružja, municije i eksploziva u Njemačku, gdje je prodavano kriminalcima.

Radomir Maksimović iz Bijeljine, Oliver Pajdaković iz Sarajeva i Boro Đurđić iz Ilijaša optuženi su da su u dva navrata prokrijumčarili automatsko oružje, pištolje, bombe i municiju, koje je prodavano na ilegalnom tržištu u Njemačkoj.

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH tereti ih da su postali pripadnici organizovane kriminalne grupe na čijem čelu je bio državljanin BiH sa boravkom u Njemačkoj. Cilj te grupe bilo je krijumčarenje oružja zaostalog iz rata, iz BiH u zemlje EU.

Trojka je optužena da su, zajedno sa drugim osobama, učestvovali u pronalaženju i nabavljanju automatskih pušaka, pištolja, ručnih bombi, municije, mina i eksploziva i da su nakon toga naoružanje i eksplozivne materije na skrivenim mjestima u automobilima krijumčarili u njemački grad Ahen. Tu su ga, kako je navedeno u optužnici, predavali državljaninu BiH koji boravi u Njemačkoj. Oružje je potom prodavano kriminogenim osobama na ilegalnom tržištu da bi ga koristile u izvršenju krivičnih djela.

Krijumčari su otkriveni i lišeni slobode u međunarodnoj akciji „Sjever“ njemačke policije u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH i ovdašnjim policijskim agencijama. Tada su u Ahenu uhapšeni i državljani BiH Dalibor Ćurlik i Ognjen Trivunović iz Banjaluke, te Ibrahim Bešlagić iz Tuzle. Ćurlik je tada bio pripadnik Centra javne bezbjednosti u Banjaluci.

U akciji je pretreseno pet lokacija na području Banjaluke, Bijeljine i Višegrada, a pronađeni su bombe, puške, eksploziv i municije. I pripadnici njemačke policije pronašli su i zaplijenili na teritoriji te države određenu količinu oružja, koje je prokrijumčareno iz BiH.

Svjedoci stručnjaci iz Njemačke

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je razbijanju kriminalne grupe doprinijela međunarodna saradnja sa institucijama Njemačke. Predložilo je da kao svjedoci budu saslušani stručnjaci za oružje i eksploziv iz Njemačke.

– Tužilaštvo BiH sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu nastavlja da sprovodi istrage radi otkrivanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela krijumčarenja oružja i eksploziva zaostalog iz rata u BiH – istakli su u Tužilaštvu BiH.

Optuženi

Radomir Maksimović (42) iz Bijeljine

Oliver Pajdaković (44) iz Sarajeva

Boro Đurđić (57) iz Ilijaša

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se