20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Srbija prva zaplijenila novu drogu, 800 puta jaču od marihuane

BEOGRAD – Srbija je prva u svijetu zaplijenila novu drogu koja je 800 puta jača od marihuane, a riječ je o psihoaktivnoj supstanci, sintetičkom kanabinoidu.

Ta supstanca kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja, piše „Blic“.

Rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja Srbije Jelena Janković rekla je da je ovo svjetska vijest, s obzirom na to da će informaciju iz Srbije, posredstvom sistema ranog upozoravanja, dobiti sve zemlje EU.

„Kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci. Ostale zemlje će je, takođe, staviti na listu nakon informacija koje su dobili od nas, budući da je kod nas prvo otkrivena“, dodala je Jankovićeva.

Ona je pojasnila da sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja i biljne mješavine.

Jankovićeva je navela da su u EU do danas prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida, što je najveća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja.

„Proizvodi se najčešće u Kini i Indiji, dok se često pakuje u Evropi“, rekla je Jankovićeva.

Osim te droge, Srbija je tokom ove godine na listu zabranjenih supstanci stavila još četiri koje su po sastavu opioidni analgetici, od čega su tri derivati fentanila, koji izaziva vrlo ozbiljne posljedice po zdravlje.

Fentanil je jedan od najjačih opioidnih analgetika, koji je 100 puta snažniji od morfijuma, pa ako se primijeni intravenski nastupa stanje potpunog odsustva straha, javlja se apatija i ravnodušnost, kao i izrazito smanjen osjećaj za bol, pri čemu svijest ostaje očuvana.

„Blic“ piše da je u izvještaju o narkoticima u Evropi iskazana zabrinutost zbog povećanja broja smrtnih slučajeva predoziranjem u 2016. godini, trećoj uzastopnoj godini u kojoj se povećao broj umrlih zbog tog razloga.

U izvještaju zasnovanom na istraživanju situacije u 35 evropskih zemalja navodi se da je sve više mladih izloženo sve većem broju novih i vrlo opasnih sintetičkih droga koje se pojavljuju u do sada nepoznatim oblicima, poput kapljica i sprejeva za nos.

Među tim drogama su kanabinoidi, opioidi, benzodiazepini i katinoni, poznatiji kao „soli za kupanje“, i posebno opasni fentanili, koji su 60 puta jači od heroina, a često se sa njim i miješaju.

Ulična imena za fentanile su brojna, a neka od njih su – „apač“, „čajna grl“, „čajna vajt“, „dens fivr“, „frend“, „gudfela“, „džekpot“, „marder ejt“, „tnt“ i „tango end keš“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se