14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Ruski stručnjak za bezbjednost: Moguć rat NATO i Rusije

МОСКВА – Ruski stručnjak za probleme međunarodne bezbjednosti Aleksej Fanjenko upozorava da je u odnosima Rusije i NATO-a nastupio najopasniji period, koji podsjeća na Evropu prije Prvog svjetskog rata.

„Danas je najopasniji scenario postepene eskalacije, prema modelu posljednjeg rata u BiH ili sadašnjih sukoba u Siriji. Strane su u sukob ulazile postepeno, sa mnogo prelaznih faza između rata i mira“, kaže Fanjenko.

On je rekao da postoji mogućnost za takav slijed događaja u baltičko-crnomorskoj regiji, te da nema garancija za očuvanje mira na tim teritorijama.

„Nada da će administracija američkog predsjednika Donalda Trampa početi razgovor o toj temi se izjalovila“, napominje ruski stručnjak.

Fanjenko navodi da je neophodno da dijalog Rusije i NATO-a bude obnovljen, ali smatra da je to malo vjerovatno.

„Političari često kažu da se Evropa vratila u stanje `Hladnog rata`. Ali, takva prognoza je previše optimistična“, upozorava Fanjenko za ruske portale.

On ukazuje na to da su u vrijeme „Hladnog rata“ u Evropi postojali snažni mehanizmi za sprečavanje pravih sukoba – Helsinški akt iz 1975. godine, koji je uveo pojam „mjere povjerenja“, te OEBS-ov Sporazum iz Stokholma o pravilima vojne aktivnosti u Evropi (donesen 1986. godine).

Posljednji u tom nizu bio je Osnovni akt Rusija-NATO. Ali, za proteklih 20 godina svi ti sporazumi su propali.

„Rezultat svega toga mogla bi biti militarizacija baltičko-crnomorske regije“, tvrdi on.

Prema njegovim riječima, postoji veliki rizik da bi ta militarizacija mogla izazvati vojni sukob Rusije i NATO-a. Najprije bi to mogao biti lokalni konflikt, prema modelu ograničenog učestvovanja SAD u ‘petodnevnom ratu’ Rusije u Gruziji 2008. godine.

„Možemo li garantovati da konflikti u baltičko-crnomorskoj regiji neće prerasti u rat zbog slučajno ispaljenog metka ili zbog postepene eskalacije“, kaže Fanjenko.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se