15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Počinje izgradnja zgrade Bolnice Istočno Sarajevo

Izgradnja nove zgrade Bolnice Istočno Sarajevo počeće za 15 do 20 dana, najavljeno je danas nakon sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragana Bogdanića sa predstavnicima lokalnih zajednica Sarajevsko-romanijske regije i ove zdravstvene ustanove.

Bogdanić je rekao novinarima nakon sastanka da je danas dogovorena saradnja tokom izgradnje zgrade Bolnice Istočno Sarajevo, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na području Sarajevsko-romanijske regije.

On je naveo da je sutra na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske informacija o gradnji Bolnice, nakon čega će biti završeno potpisivanje ugovora, a potom početi gradnja.

Prema njegovim riječima, dogovoren je model finansiranja i izvođač će obezbijediti sredstva, a potom će u 72 jednake rate biti isplaćena sredstva iz budžeta Republike Srpske.

„Očekujem da se svi učesnici današnjeg sastanka drže dogovora i da u planiranom roku izgradimo bolnicu koja će biti na dobrobit svih građana Sarajevsko-romanijske regije i šire“, naglasio je Bogdanić i izrazio nadu da će nova bolnica biti dobro pozicionirana i u zdravstvenom sistemu Srpske, a i u okruženju.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je da su svi nivoi vlasti iskazali spremnost da ovaj projekat bude završen za godinu-dvije na dobrobit svih, te naveo da će Narodna skupština Republike Srpske na narednoj sjednici dati saglasnost za potpisivanje ugovora između izvođača radova i finansijera, odnosno Vlade Srpske.

„Trenutno se radi na uklanjanju stabala iz parka, gdje će biti građena bolnica, spremamo odlagalište za nepotrebni materijal i razgovaramo o tome kako da budu prevaziđeni administrativni problemi i u što kraćem roku dobijene sve dozvole i saglasnosti“, istakao je Todorović.

Prema njegovim riječima, posljednjih nekoliko mjeseci razmatra se strategija za obezbjeđivanje kadrova za novu bolnicu.

„Želimo da nova bolnica bude referentna ustanova za cijelu Republiku Srpsku“, naglasio je Todorović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo što je danas održan sastanak sa ministrom Bogdanićem i šest načelnika opština u sastavu grada, te podsjetio da je i ranije isticao da je potrebno direktno razgovarati, a ne posredstvom medija.

„Najvažnije je da će gradnja zgrade Bolnice u Istočnom Sarajevu početi za 15-20 dana i da će se na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći informacija o izgradnji, gdje će poslanici staviti tačku na ovo pitanje“, rekao je Vuković.

On je napomenuo da je važno da se više ne vrši pritisak na njega kao gradonačelnika i načelnike opština kada je riječ o zaduživanju lokalnih zajednica u vezi sa finansiranjem ovog projekta, te najavio da će uskoro održati sastanak sa ministrom Bogdanićem i ministrom finansija Zoranom Tegeltijom o eventualnim mogućnostima pomoći ovom projektu šest opština i grada Istočno Sarajevo.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je novinarima da će opština uraditi sve što je u njenoj nadležnosti da izgradnja zgrade Bolnice Istočno Sarajevo počne na vrijeme, te dodao da se čeka potpisivanje ugovora između investitora i izvođača radova.

On je naveo da je opština Istočna Ilidža kada je riječ o Bolnici Istočno Sarajevo do sada u infrastrukturne radove uložila blizu četiri miliona KM, te ponovio da nikada neće opstruisati gradnju te zdravstvene ustanove.

Odgovarajući na pitanje da li će se opština odreći naplaćivanja rente i uređenja, Božović je rekao da to nije moguće jer nije propisano zakonom.

„Sve što opština bude naplatila od rente biće uloženo u sistem zdravstvenog sektora građana Istočnog Sarajeva i infrastrukturu koja je potrebna za ovu zdravstvenu ustanovu“, pojasnio je Božović.

On se nada da će ubrzo biti održan sastanak i sa izvođačem radova, jer je ovaj projekat bitan za građane Istočnog Sarajeva.

Današnjem sastanku prisustvovali su i načelnici opština Sokolac Milovan Bjelica, Pala Boško Јugović i Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, te opštine Trnovo Goran Vujičić.

Izgradnja i opremanje nove zdravstvene ustanove trebalo bi da košta 46,58 miliona KM bez PDV-a.

Novu bolnicu u Istočnom Sarajevu izgradiće i opremiti grupa „Marković invest-R.M.“ iz Laktaša i „Medikal“ iz Mostara, koji su na tenderu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

Novu bolnicu, površine 10.500 metara kvadratnih, činiće dva spojena objekta – stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa nedavno izgrađenim polikliničkim objektom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se