10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Opštine krčme zemljište, institucije zatvaraju oči

Sarajevo – Lokalne vlasti su nezakonito prodavale zemljište u javnom vlasništvu fiktivnim firmama iz inostranstva, ali institucije koje bi trebalo to da znaju nemaju podatke ko je to odobrio, niti se bave tim problemom.

Krčmljenje javne imovine potvrdio je odgovor koji je iz Savjeta ministara BiH stigao na pitanje poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Lazara Prodanovića koji smatra da se radi o velikom skandalu jer su hiljade hektara zemljišta nezakonito prodate fiktivnim firmama. Prodanović je zatražio odgovor od Savjeta ministra da li postoje informacije o broju nekretnina kojim su raspolagale lokalne zajednice prije nego što su prodate nepoznatim vlasnicima. Zatražio je i informacije koje su lokalne zajednice nezakonito prodavale zemljište i da li su pravobranilaštva dala pozitivno mišljenje na te transakcije.

Savjet ministara je putem Ministarstva bezbjednosti prikupio podatke od Pravobranilaštva, Službe za poslove sa strancima, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, MUP-a RS, Federalne uprave policije i Policije Brčko distrikta.

U odgovoru Pravobranilaštva BiH je navedeno da im je poznato da postoje zahtjevi za knjiženje državne imovine ili je već uknjižena na pravna ili fizička lica.

– Uložili smo žalbe na svaki zahtjev i u većini slučajeva uspjeli smo da to spriječimo – navelo je Pravobranilaštvo čime je potvrdilo da je bilo nezakonitosti.

Kako saznajemo iz izvora bliskih ovoj instituciji, samo u proteklih nekoliko dana u Pravobranilaštvo BiH je stiglo desetak zahtjeva za knjiženje.

– Lokalne zajednice su prometovale imovinu mimo zakonskih propisa. To se dešava i u Federaciji i u Srpskoj – kaže sagovornik „Glasa“ iz Pravobranilaštva BiH.

U Službi za poslove sa strancima BiH kazali su da su sproveli akciju „Nekretnine“ i da su o utvrđenim činjenicama i operativnim podacima obavijestili Tužilaštvo BiH, SIPA i entitetske poreske uprave.

– Služba za poslove sa strancima ne raspolaže podatkom o broju slučajeva prodaje imovine niti informacijama ko su vlasnici nekretnina koje su prodale lokalne zajednice – istakli su u Službi za poslove sa strancima.

Iz odgovora SIPA proizilazi da ni ta agencija ne raspolaže traženim informacijama, a isti odgovor stigao je i iz OBA. U Federalnoj upravi policije su rekli da nemaju informacija jer nisu nadležni za prodaju nekretnina, niti imaju uticaj na odluke skupština lokalnih zajednica. Policija Brčkog se izjasnila da u distriktu zaključivanje ugovora sa nepoznatim licima ili fiktivnim firmama nije moguće jer se identitet svakog kupca mora dokazati, dok MUP RS nije dostavio odgovor.

Prodanović ističe da treba pokrenuti krivičnu odgovornost predsjednika skupština opština i istragu o nezakonitoj prodaji.

– Skandalozno je da se vodi akcija „Nekretnine“, koja je pokazala da su stranci, pretežno iz arapskih zemalja osnivali fiktivne firme da bi došli do vlasništva nad nekretninama u BiH,  a da nemamo nijednu lokalnu zajednicu u kojoj je bilo nelegalne prodaje. U odgovoru nema imena nijednog načelnika, predsjednika opštinskih skupština, niti pravobranilaca koji su dali saglasnost za prodaju zemljišta u javnom vlasništvu – kaže Prodanović.

„Glas Srpske“ je pisao o mahinacijama sa prodajom zemljišta u opštini Istočni Stari Grad, a na taj primjer osvrnuo se i Prodanović.

– Ako imamo 320 dunuma prodatih firmi „Emirejts“ van svakog zakonskog osnova o čemu se onda ovdje radi? Skupština opštine, njen predsjednik i načelnik opštine donijeli su te odluke. Treba ispitati da li je pravobranilac dao saglasnost za to – kaže Prodanović.

I drugi mediji su navodili da je rasprodaja zemlje u opštini Istočni Stari Grad krenula davno i da su među kupcima često arapski bogataši. Objavljeno je da je lokalna vlast u toj opštini u protekle dvije godine prodala više od 300 dunuma opštinske zemlje, a najviše je prodavana zemlja uz entitetsku liniju.

Malverzacije

Akcija „Nekretine“ je pokazala da osnivački ulog pravnih lica iz inostranstva koji su u BiH osnivali firme najčešće iznosi 2.000 KM, a da su one potom postale vlasnici nekretnina vrijednosti više stotina hiljada maraka.

Sumnjivo je na koji način vršene transakcije novca, a utvrđene su i zloupotrebe  notarskih ugovora o vlasništvu između stranih državljana kao stvarnih vlasnika i državljana BiH koji za račun stranih državljana kupuju nekretnine. U tim aranžmanima BiH je oštećena neplaćanjem porez, taksi i drugih dažbina. Akcija „nekretnine“ međutim još nije dobila epilog u pravosuđu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se