20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježen 16. jun – Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije

Na Vojničkom spomen-groblju Mali zejtinlik, gdje su sahranjena 947 poginula borca sa područja Sarajevsko-romanijske regije, jutros je služen pomen i položeni vijenci. U odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Sarajevsko-romanijskog korpusa poginulo je 4.000 boraca, a ova formacija imala je od 18.000 do 20.000 boraca.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas da je Sarajevsko-romanijska regija, koja je odbranjena u složenim i teškim uslovima, dala ogromnu žrtvu za slobodu i stvaranje Srpske – živote 4.000 najboljih, najsnažnijih i najsrčanijih boraca. Savanović je podsjetio da je prije minulog rata, prema statističkim podacima, u Sarajevu bilo oko 157.000 Srba, a sada ih ima manje od 10.000 i svedeni su na statističku grešku.

On je ocijenio da su Vlada i resorno ministarstvo zbrinuli 8.230 prioritetnih korisnika kroz program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija. Govoreći o zapošljavanju djece iz porodica poginulih boraca, Savanović je najavio da će Vlada Srpske i ove godine stimulisati radna mjesta određenim povratima doprinosa, pri čemu će prioritet pri zapošljavanju imate kategorije koje su izašle iz rata.

Pomenu su prisustvovali delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, izaslanici predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacija predstavnika Srpske u institucijama BiH i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević. Pomenu su prisustvovali i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka u Oružanim snagama BiH, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, delegacije opština, regionalnih i opštinskih boračkih organizacija, organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se