15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilježavanje 25 godina Druge oklopne i Zvorničke brigade VRS

U Banjaluci će biti obilježeno 25 godina od osnivanja Druge oklopne brigade Vojske Republike Srpske.

Biće služen parastos za stradale borce brigade, a zatim će biti položeni vijenci na spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske i na spomenik prvom komandantu ove brigade generalu Slavku Lisici.

Brigada je osnovana 10. juna 1992. godine na Manjači kod Banjaluke i na ratištu je bila aktivna do novembra 1995. Najvažnija operacija u kojima je učestvovala Druga oklopna je „Koridor 92“, a dali su veliki doprinos i odbrani i stabilizovanju fronta u Doboju, kao i na derventskom i vozućkom ratištu.

Druga oklopna brigada formirana je od ljudstva i borbene tehnike Školskog centra oklopnih i mehanizovanih jedinica ЈNA „Petar Drapšin“ Banjaluka. Brigada je za svoje zasluge u odbrambeno-otadžbinskom ratu odlikovana Medaljom Petar Mrkonjić.

Danas se obilježava i 25. godišnjica formiranja Zvorničke brigade. Na zvorničkom Centralnom spomeniku za borce poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu biće služen pomen, te položeni vijenci.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata Zvornička brigada imala je 538 poginulih boraca, 32 su nestala, dok je 1.800 ranjeno, od kojih je 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se