23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Napadi na SPC zbog Ane Brnabić

Analitičari, Dragomir Anđelković i Branko Radun, osudili su kako ističu, primitivne, totalitarne nasrtaje i hajku na Srpsku pravoslavnu crkvu koju su pokrenuli pojedini mediji zbog njenog navodnog protivljenja da Ana Brnabić postane predsjednik Vlade Srbije.

„Nikome ne smemo dozvoliti da omalovažava našu najvažniju istorijsku i nacionalnu instituciju! Apelujemo na sve nacionalno svesne i odgovorne građane da se odlučno odupru harangi protiv SPC ako se ona nastavi, te iz perspektive odnosa prema Srpskoj crkvi sagledaju i ocene ponašanje vodećih srpskih političara. Kako se oni odnose prema SPC, tako se, između ostalog, i mi postavimo prema njima“, poručili su Anđelković i Radun u autorskom tekstu za portal „Vidovdan“.

Oni su naveli da je za dio građana SPC samo „nevladina organizacija“ i njeni stavovi za njih nemaju težinu, ali su uvjereni da je, ipak, za većinu Srba SPC i dalje temeljna nacionalna institucija. Anđelković i Radun naglašavaju da je moderna srpska država, bez pretjerivanja, dijete Srpske crkve i crkveno-narodne tradicije, a ne obrnuto, te da se, uz sve uvažavanje koncepta sekularne države, to uvijek mora imati u vidu.

Ocijenili su da je pravo svakoga da se zalaže za onog ili ovog kandidata za premijera, kao što je i pravo onoga da bude protiv njih.

„Tako je kada je reč o građanima Srbije, ali neko sebi daje za pravo da pomenuto pravo uskraćuje Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Sramota! Avet titoizma lebdi nad Srbijom i isijava iz mnogih koji se zaklinju i u nekakve evropske vrednosti“, dodaje se u tekstu.

Anđelković i Radun su istakli da lično, ali i u ime redakcije portala „Vidovdan“ osuđuju takvu praksu i primitivne, totalitarne nasrtaje na SPC.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se