15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Ministarstvu poljoprivrede RS mišljenje s rezervom: Za obaveze fali 31,8 miliona KM

BANJALUKA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Hidrometeorološki zavod RS i Agencija za agrarna plaćanja RS obaveze od 31,8 miliona KM, dospjele na plaćanje krajem prošle godine, uključili su u izvršenje budžeta za tu godinu, iako nisu obezbijedili sredstva za to.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora, koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dala mišljenje s rezervom. Ovo ministarstvo, navode revizori, i prilikom plaćanja obaveza iz 2015. godine u iznosu od 32 miliona KM u izvršenju budžeta za prošlu godinu nije prikazalo kao izmirenje obaveza iz prethodnih godina, što je takođe suprotno Zakonu o budžetskom sistemu RS.

Revizori su nepravilnosti uočili i prilikom dodjele regresiranog dizel goriva u 2016. godini, jer sredstva za te namjene nisu dodijeljena na osnovu prijavljenog korišćenja, nego na osnovu ukupno registrovanog poljoprivrednog zemljišta. Takođe, podsticajne mjere za vakcinaciju odobravane su na osnovu dokaza s niskim nivoom pouzdanosti pa su postojale potrebe za terenskim provjerama, što tokom prošle godine nije rađeno.

Kada su u pitanju podsticaji po osnovu premije za mlijeko, takođe nisu vršene terenske kontrole, a nisu ni propisani dokumenti na osnovu kojih bi korisnik podsticaja za adaptaciju i izgradnju novih objekata dokazao uložena sredstva. Pažnja je skrenuta i na zakon koji je definisao da sredstva za razvoj poljoprivrede budu najmanje šest odsto od prihoda, što u praksi nije slučaj, tako da se praktično nije mogao ni usvojiti plan korišćenja sredstava za podsticanje poljoprivrede.

Revizori su naveli i to da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na čijem je čelu Stevo Mirjanić, izloženo značajnom riziku zbog oduzimanja dozvole za rad i pokretanje postupka likvidacije Banke Srpske, gdje je ostalo blokirano gotovo 2,5 miliona KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se