20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Italijanski general sumnja u interpretaciju da su Srbi granatirali Markale

Penzionisani italijanski NATO general i vojni diplomata Bjađo di Gracija rekao je da sumnja u zvanične interpretacije događaja na Markalama, prema kojoj su tu sarajevsku pijacu granatirali Srbi, kao i da su u Račku Srbi masakrirali Albance.

Di Gracija, koji je sproveo istragu o granatiranju Markala, istakao je da sumnja da bi Srbi gađali pijacu udaljenu nekoliko koraka od pravoslavne crkve.

On je za beogradsku „Politiku“ rekao da je izvještaj o tome poslao Komandi posmatračke misije Evropske zajednice, ali da nisu bili zainteresovani i ništa se nije desilo.

Di Gracija je ocijenio da je njegov izvještaj o događaju na Markalama doživio sličnu sudbinu kao i dopis njegovog italijanskog kolege o Račku.

Navodeći da u početku nije vjerovao u srpsko objašnjenje Račka, Di Gracija je rekao da je poslije nekoliko dana od dešavanja u Račku sreo jednog kolegu, italijanskog oficira na dužnosti posmatrača OEBS-a, koji mu je rekao da taj događaj nije onakav kao što ga prikazuju na televiziji.

Prema njegovim riječima, taj kolega je prvi stigao na mjesto događaja i nije zatekao prizore koje su potom prenijeli mediji.

„Poslao je izvještaj šefu Misije OEBS /Vilijamu Vokeru/, ali ništa se nije dogodilo“, ispričao je Di Gracija.

On je uvjeren da su kosovski Albanci bili srećni kada se dogodio Račak i da bi ga, da se nije dogodio, „svakako u pogodnom trenutku izmislili“.

Di Gracija je rekao da mnogo islamističkih boraca potiče sa Kosova i Metohije, kao i iz BiH, te da su državne granice Kosova i BiH besmilica, za razliku od granica Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, koje su stabilne i dobre.

On je rekao da je bombardovanje SR Јugoslavije bilo eksperimentalni rat NATO i to je uporedio sa bacanjem atomske bombe na Nagasaki.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se