8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Donesena odluka o raspodjeli dobiti Elektroprenosa BiH – Srpskoj 2,9 miliona KM

Skupština akcionara Kompanije za prenos električne energije „Elektroprenos BiH“ donijela je danas u Banjaluci odluku o raspodjeli dobiti ove kompanije u iznosu od 7,4 miliona KM, od čega će Republici Srpskoj pripasti 2,9, a FBiH 4,1 milion KM.

Skupština akcionara Kompanije za prenos električne energije „Elektroprenos BiH“ donijela je danas u Banjaluci odluku o raspodjeli dobiti ove kompanije u iznosu od 7,4 miliona KM, od čega će Republici Srpskoj pripasti 2,9, a FBiH 4,1 milion KM.

Preostali iznos sredstava namijenjen je za rezerve „Elektroprenosa BiH“.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je „Elektroprenos“ stabilna i funkcionalna kompanija.

„Zajednički radimo dobar posao i sigurna sam da će tako biti i u narednom periodu“, izjavila je Cvijanovićeva novinarima nakon Skupštine akcionara.

Ona je navela da je održavanje sjednice Skupštine akcionara „Elektroprenosa BiH“ ustaljena praksa koja je u skladu sa potrebama poslovanja ove zajedničke kompanije dva entiteta.

„Ova kompanija ima stabilne prihode i zaposlenost, a danas smo razmatrali nekoliko tačaka. Bavili smo se izmjenama Statuta ‘Elektroprenosa’, u skladu sa nekim zaključcima iz prethodnog perioda, revidiranim finansijskim izvještajem za prošlu godinu, poslovanjem kompanije, te raspodjelom dobiti“, dodala je Cvijanovićeva i ocijenila da je dobro što Kompanija ima pozitivan revizorski izvještaj i što postoji stabilnost prihoda.

Ona kaže da se na primjeru „Elektroprenosa BiH“ pokazalo da dva entiteta, zajedno sa upravom ove kompanije, mogu bilježiti dobre rezultate.

„Kada je riječ o kadrovskim rješenjima odlučili smo da budu ujednačeni mandati za obavljanje funkcija u ‘Elektroprenosu BiH’ na četiri godine, da će se voditi računa o rotaciji i da će svi mandati počinjati od aprila“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Premijer FBiH Fadil Novalić naglasio je da je „Elektroprenos“ primjer dobrog funkcionisanja jedne kompanije.

On smatra da će pozitivno poslovanje biti nastavljeno i u narednom periodu, iako ima određenih problema sa kojima se ova kompanija suočava.

„Tu prije svega mislim na tarife i održavanje sistema za prenos, koji je u mnogo boljem stanju nego prije četiri-pet godina. U svakom slučaju veoma sam zadovoljan poslovanjem ove kompanije“, dodao je Novalić.

Generalni direktor „Elektroprenosa BiH“ Matan Žarić rekao je da su na današnjoj sjednici Skupštine akcionara usvojeni potrebni akti, revidirani finansijski izvještaj i izmjene Statuta kompanije.

On je naglasio da ova kompanija u posljednje dvije godine ima pozitivan revizorski izvještaj.

„Bavili smo se i određenim kadrovskim rješenjima, odnosno produžen je mandat pojedinim članovima Uprave kompanije, kao i tekućim pitanjima“, zaključiuo je Žarić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se