14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Cvijanović: Ivanić je neobaviješten

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je povezivanje zakona o akcizama i odgovora na Upitnik Evropske komisije najobičnije izvrtanje činjenica, te da je neozbiljno kada to radi član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

„Nije problem kada to govore ljudi iz takozvanog Saveza za promjene koji nikada nisu prisustvovali nekom sastanku na kojem se razgovaralo o tim temama, ali je neozbiljno da to govori Ivanić koji je sazvao sastanak na kojem su članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa premijerima entiteta o razlozima što se odgovori različitih nivoa vlasti konačno ne objedinjavaju u jedinstveni odgovor BiH“, rekla je Cvijanovićeva Srni komentarišući Ivanićevu tvrdnju da „Vlada Srpske koristi Upitnik kao instrument kojim želi da obezbijedi zakon o akcizama“.

Ona je navela da su na tom sastanku, kao i u svim drugim prilikama predstavnici Vlade Republike Srpske govorili da mora profunkcionisati mehanizam koordinacije da bi se ti odgovori obradili i objedinili, ali i izvršavali svi drugi zadaci na evropskom putu.

„Na tom sastanku sam rekla da, poučeni ranijim iskustvom u vezi sa popisom stanovništva, mi nikada nećemo dati odgovore da ih neko na nivou BiH ubaci u neki informacioni sistem, a onda samelje, iskasapi i iz tog sistema izbaci jedinstvene odgovore koji bi bili po mjeri političkog Sarajeva.

Na to je Bakir Izetbegović rekao da moramo imati više povjerenja jedni prema drugima, na šta sam mu odgovorila da niti sam plaćena da im vjerujem, niti mogu da im vjerujem zahvaljujući lošim iskustvima sa popisom i drugim važnim stvarima. I to sve je Ivanić čuo, kao i naše insistiranje da se omogući radnim grupama u okviru mehanizma koordinacije da rade svoj posao“, podsjetila je Cvijanovićeva.

Naglasivši da ne zna zašto onda Ivaniću treba da povezuje zakon o akcizama i odgovore na Upitnik i izvrće činjenice, Cvijanovićeva je navela da je taj zakon pomenula samo na kraju tog sastanka i to tako što je pitala šta oni s tim namjeravaju, jer su institucije BiH totalno izgubile kredibilitet.

„Uostalom, Ivanić je neobaviješten o onom šta se dalje dešavalo u vezi sa Upitnikom i odgovorima, a bilo bi dobro da se ponekad o tome informiše. Priča o akcizama i dalje ostaje mrlja koju su po sebi ‘razmazale’ upravo institucije BiH i ne pomaže tu nikakvo prozivanje entiteta, a pogotovo Republike Srpske, jer smo mi jedini nivo vlasti koji je svoje obaveze izvršio, i to čak prije pola godine“, istakla je premijer Srpske.

Što se tiče Reformske agende i Pisma namjere sa MMF-om, kaže Cvijanovićeva, tačno je da akcize nisu jedina obaveza, ali je tačno i da je Srpska izvršila sve što je do sada planirano, a neke stvari i znatno unaprijed.

„Kako god da priđemo tim pitanjima, nivo BiH je o reformama puno pričao, a malo radio“, konstatovala je Cijanovićeva.

Što se tiče odgovora na pitanja iz Upitnika, Cvijanovićeva je najavila da će biti zatraženo mišljenje od funkcionera iz Srpske koji vrše vlast na nivou BiH kad dođe do formulisanja jedinstvenog odgovora svih nivoa vlasti, na primjer, o popisu stanovništva, čije rezultate je osporio i Ivanić, o stepenu ustavnih promjena, o pristupanju NATO i drugim sličnim temama čisto da, kako kaže, vidimo da li misle da su relevantni odgovori koje su dale institucije Republike Srpske ili oni koje će definisati političko Sarajevo.

„Inače, smatram da je ta igra koja se igra na nivou BiH oko Reformske agende i aranžmana sa MMF-om otišla predaleko. Ivanić bi trebalo da zna da su pored akciza, na nivou BiH pali i neki drugi zakoni, a da su, pored toga, i agenda i aranžman dodatno ugroženi odlukama Savjeta ministara o povećanju plata pojedinim budžetskim kategorijama. Bilo bi dobro da ga poneko iz Savjeta ministara, koji je po Ustavu pomoćni organ Predsjednštva BiH, ponekad informiše o dopisima koje dobijaju i iz EU i iz MMF-a. I sve to što tamo piše ima veze sa nivoom BiH, a nimalo sa Republikom Srpskom“, poručila je Cvijanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se