14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Čuvari se spremaju za prve zatvorenike

Istočno Sarajevo – Izgradnja državnog zatvora u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, čiji je kamen temeljac postavljen još 2006. godine, ušla je u završnu fazu i prve zatvorenike mogao bi da primi krajem ove ili početkom iduće godine.

Čelnici Ministarstva pravde i Suda BiH istakli su na konferenciji za novinare koju su organizovali juče u Vojkovićima da je gradnja objekata završena i da su u toku finalni radovi. Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da su svi radovi trebali da budu završeni 21. jula prošle godine, ali da je zbog spora između izvođača došlo do zastoja.

– Prvi zatvorenik može ući u ovaj kompleks kada on bude kompletno osposobljen, a to bi trebalo da bude krajem ove ili početkom iduće godine. Imamo izgrađenih deset objekata. U objektima A, B i C biće smješteni zatvorenici i pritvorenici, a ostalih šest su pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica i drugi sadržaji – istakao je Grubeša.

Dodao je da će posebnu pažnju obratiti na zatvorsko osoblje.

– Riječ je o zatvoru visoke bezbjednosti i u njemu će se nalaziti osuđenici za najteža krivična djela koji su osuđeni na dugotrajne kazne zatvora. Biće potrebno 150 čuvara. Trenutno obučavamo ljude koji će morati poznavati svaki dio ovog zatvora i standardi su veoma visoki – rekao je Grubeša.

Zatvorenici i pritvorenici kojima je kaznu odredio Sud BiH sada borave po prebukiranim entitetskim zatvorima koji za to ispostavljaju račune Ministarstvu pravde.

– Trenutno ih ima oko 260 i oni su osuđeni za najteža krivična djela na dugotrajne kazne zatvora. Izrečeno im je ukupno 2.447 godina i dva mjeseca zatvora. To je u prosjeku kazna od gotovo deset godina zatvora po zatvoreniku – rekao je Grubeša.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec kazao je da je izgradnja zatvora od nemjerljivog značaja, posebno za instituciju na čijem je čelu.

– Na ovaj će način biti poboljšana bezbjednost i smanjeni troškovi – istakao je Debevec.

Novinarka „Glasa Srpske“ je zahvaljujući susretljivosti ministra pravde prva ušla u sobu u kojoj će biti zatvoreni osuđenici za najteža krivična djela.

Josip Grubeša istakao je da zatvor neće biti potpuno stavljen u funkciju u jednom danu.

– Postoji strategija kojom je određeno na koji način i koji zatvorenici će biti smještani u prvom, drugom ili trećem talasu. Ne mogu svi biti dovedeni u ovaj zatvor istog dana – naglasio je Grubeša.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se