15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Borba protiv raka – 7 moćnih prirodnih mješavina da se zaštitite od karcinoma

Na početku malo statistike. Rak pluća, debelog crijeva, prostate i želuca su najčešći oblici kancera od kojih oboljevaju pripadnici muškog pola. Ženama najveća opasnost prijeti od raka dojke, grlića materica i debelog crijeva. Pri tome, svaka deseta osoba oboli od kancera pod uticajem nasljednih faktora, dok u 90% slučajeva maligne ćelije nastaju kao posljedica životnih okolnosti, načina ishrane, izloženosti stresu i štetnog djelovanja toksičnih materija iz čovjekovog okruženja.

Vodite zdrav život

Prevenitiva je veoma važna u borbi protiv raka i ovu opaku bolest možemo spriječiti ukoliko promijenimo neke nezdrave životne navike. Prije svega, pušači moraju ostaviti cigarete, a treba izbjegavati i često konzumiranje alkoholnih pića. Dalje, veoma je važno prilagoditi i način ishrane, što prevashodno podrazumijeva izbjegavanje idustrijskih proizvedenih namirnica. U prevenciji raka korisna je i umjerena fizička aktivnost. Treba se čuvati sunčevog zračenja. Tokom ljetnjih mjeseci nemojte se bez prijeke potrebe izlagati direktnom suncu u periodu od 10 do 17 sati. Ljekari upozoravaju i na jako štetno djelovanje solarijuma, pa je najbolje da  u njih uopšte ne idete.

Preparati bazirani na ljekovitim biljkama veoma su efikasna sredstva u borbi protiv maligniteta. Međutim, ljekari ističu da kada su u pitanju oboljele osobe, lječenje prirodnim putem ne smije da bude samostalno, već jedino u kombinaciji sa konvencionalnim metodama liječenja. Svakako je prije uključivanja terapije nekim prirodnim sredstvima potrebno obavezno konsultovanje sa ljekarom. U nastavku teksta možete pročitati recepte za pripremu efikasnih prirodnih sredstava u prevenciji i liječenju raka.

Mešavina bijelog luka i rena

Bijeli luk je svima poznat kao biljka sa snažnim antikancerogenim svojstvima. On sadrži alicin i dialil-sulfid, supstance koje ne samo da sprječavaju razmnožavanje kancerogenih ćelija nego ih i uništavaju. Efikasnost bijelog luka pojačaće njegovo kombinovanje sa korijenom rena.

Način upotrebe: Izblendirati bijeli luk i ren u razmeri 1:1, mješavinu čuvati u frižideru i uzimati po pola kašičice pomiješane sa pola šolje vrućeg mlijeka tri puta u toku dana.

Antikancer supermješavina sa ljutim papričicama

Crvene ljute papričice bogate su kapsaicinom, jedinjenjem koje čuva naš organizma od karcinoma. Da bi dejstvo ove blagotvorne supstance bilo još jače, od koristi će biti ulje od sjemenki grožđa. Ako ne možete da nabavite grožđano ulje, umjesto njega možete upotrijebiti i ulje lanenog sjemena.

Način upotrebe: Sameljite 2 kg svježih ljutih paprika i smjesu sipajte u staklenu teglu od 2 l zapremine. Zatim dosipajte ulje sjemenki grožđa ili lana dok ne napunite teglu do vrha. Odložite teglu na tamno i hladno mjesto. Tamo je držite 10 dana uz obavezno svakodnevno mućkanje. Ovako dobijen preparat je naročito efikasan u prevenciji i liječenju raka pluća. Uzima se 3 puta dnevno po jedna kašičica.

Mješavina đumbira i meda

Anitkancerogeno dejstvo đumbira je do sada ispitano samo na životinjama, ali se pretpostavlja da je ova začinska biljka jednako blagotvorna i za ljude. Pri tome, njeno dejstvo je najjače u kombinaciji sa medom.

Način upotrebe: Narendati 2 veća parčeta korijena đumbira i pomiješati sa 500 gr meda. Mješavinu čuvati u frižideru i uzimati 2-3 kašike dnevno, između obroka. Nemojte upotrebljavati metalne kašike za uzimanje ovog preparata, već isključivo drvene ili plastične.

Mješavina crvene deteline i meda

Cvjetovi crvene deteline naročito su djelotvorni kod raka dojke, jajnika i grlića materice. Njihovu efikasnost ćete pojačati ako ih pomiješate sa bagremovim medom.

Način upotrebe: Čašu svježih, iseckanih cvjetova crvene deteline stavite u 800 g meda i ostavite sredstvo da odstoji 7 dana na hladnom i mračnom mjestu. Uzimajte tri puta dnevno po jednu kašičicu preparata, najbolje između obroka. Upozorenje: Ovaj preparat je zabranjeno koristiti u slučaju kancerogenih oboljenja vezanih za hormon estrogen.

Pšenični sok

Sok od pšenice jako je djelotvorno preventivno sredstvo kod raka želuca i debelog crijeva i jedan od najefikasnijih prirodnih saveznika u borbi protiv raka krvi.

Način upotrebe: Za spravljanje soka treba koristiti mladu pšenicu, prije nego što se razvije zrno, jer tada je procenat iskoršćenja njenih hranljivih sastojaka najveći. Uzmite jednu šaku pšenične trave i dobro je izgnječite. Pšenicu pomiješajte sa pola čaše vode i razmutite. Kozumirajte jednu dozu ujutru prije doručka.

Zeleni čaj sa limunom

Brojna istraživanja koja su se sprovodila na životinjama potvrdila su da polifenol E, sastojak kojim je zeleni čaj jako bogat, ima snažna antikancerogena svojstva. Koristi se u preveniciji, ali i u liječenju oboljelih osoba, kod kojih može dovesti do umanjenja tumora. Efikasnost zelenog čaja pojačava se dodavanjem cijeđenog limuna, zbog vitamina C koji pojačava apsorpciju korisnih sastojaka iz zelenog čaja. Zanimljivo je da vitamin C ima sličnu građu kao šećer, kojim se ćelije raka hrane, ali, za razliku od šećera, vitamin C ubija maligne ćelije.

Mješavina kurkume, bibera i maslinovog ulja   

Začin kurkuma smatra se jednom od najdjelotvornijih biljaka kada je u pitanju prevencija maligniteta. Pri tome, najefikasnija je kod raka želuca, debelog crijeva, tumora na mozgu i karcinoma jajnika. Dejstvo kurkume pojačaćete ako je koristite u kombinaciji sa maslinovim uljem i crnim biberom.

Način upotrebe: Pola kašičice pomiješane kurkume i maslinovog ulja u jednakoj razmeri posuti prstohvatom bibera. Preporučuje se da se ova začinska mješavina koristi kao dodatak jelima, i to neposredno prije pomjeranja sa vatre ili nakon završetka kuvanja, a može se upotrebljavati i samostalno.

Dragan Antić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se