20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Američki Senat usvojio novi paket sankcija Rusiji

Republikanci i Demokrati u američkom Senatu saglasili su se u ponedjeljak naveče oko novog paketa sankcija Rusiji u jeku političke oluje oko ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore i istrage eventualne tajne saradnje Moskve s članovima izbornog štaba predsjednika Donalda Trampa.

Vodeći poslanici iz dvije komisije – za bankarstvo i međunarodne odnose – objavili su sporazum, koji bi takođe zahtijevao kongresno razmatranje predsjednikovih pokušaja da ublaži ili ukine trenutne kaznene mjere.

Plan takođe poziva na jačanje postojećih sankcija i uvođenje novih ruskim akterima, onima koji se optužuju za kršenja ljudskih prava i snabdijevaju oružjem vladu sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Kaznene mjere takođe će biti uvedene odgovornim za zlonamjerne cyber aktivnosti u ime ruske vlade.

Novi paket sankcija biće pridodan prijedlogu kaznenih mjera Iranu o kojima Senat raspravlja.

Amandman o širenju iranskih sankcija održava i značajno širi sankcije protiv vlade Rusije u reakciji na kršenje teritorijalnog integriteta Rusije i Krima, njene iznenadne cyber napade i miješanje u izbore, kao i na njenu kontinuiranu agresiju u Siriji – saopštili su republikanci i demokrati iz Komisija.

Proceduralno glasanje o ruskim sankcijama trebalo bi se održati u srijedu i očekuje se da te mjere dobiju značajnu podršku obje stranke.

Prijedlog zakona takođe omogućuje uvođenje novih kaznenih mjera za ključne segmente ruske ekonomije, kao što su rudarstvo, metalna industrija, brodogradnja i željeznički saobraćaj, prenosi AP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se