20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

12 razloga zašto treba koristiti kokosovo ulje

Zbog sastava svojih masnoća ima izuzetno pozitivno dejstvo na kožu. Hrani je, hidratizuje i neguje.

Navodimo 12 načina na koje sve možete da koristite kokosovo ulje na tijelu, rukama i licu:

1. Za skidanje šminke

Umočite malo vate u kokosovo ulje i skinite šminku. Čak i najtvrdoglavija šminka, poput vodootporne maskare, će se pomoću kokosovog ulja lako skinuti.

2. Njeguje nokte i zanoktice

Nanesite ulje na zanoktice kako biste ih smekšali, a zatim ih polako potisnite prema korijenu nokta. Umasirajte ulje u nokat i zanoktice i ostavite 5 minuta da se upije. Kokosovo ulje će zaštititi slojeve keratina u noktima, koji će biti jači i zdraviji.

3. Kao dezodorans

Priča o štetnom sastavu kupovnih dezodoransa i dugotrajnim posjedicama koje imaju po naše zdravlje je uvijek aktuelna. Ako ste pobornik prirodnih alternativa, namažite pazuh malom količinom kokosovog ulja, savetuje “Healthy Natural”. Zbog svojeg antibakterijskog i antifungalnog svojstva će usporiti znojenje i na prirodni način zaštititi pazuhe.

4. Kao maska za kosu

Kokos je bogat masnim kiselinama i zbog toga je hranjiv za teme i folikule kose. Umasirajte ulje u kosu i ostavite par sati da biste postigli najbolje moguće rezultate. Isperite i operite kosu šamponom, pa ponovo isperite. Imat ćete lijepu, sjajnu i punu kosu. Kokosovo ulje možete na isti način da koristite na obrvama i trepavicama.

5. Borac protiv peruti

Kokosovo ulje pruža neophodnu hidrataciju suvom skalpu i zato je efikasan borac protiv peruti. Ulje umasirajte u skalp i ostavite neko vrijeme na kosi. Smanjiće svrab i smiriti tjeme, a perut će se isprati s uljem.

6. Zdravlje usne šupljine

Ispiranje usta uljima i tečnostima je inače stara Ajurvedska praksa koja garantuje poboljšanje opšteg stanja tijela i čišćenje usne šupljine od bakterija i otrova. Kad se mućka ulje u ustima, ono privlači štetne mikroorganizme koji se “lijepe” za ulje i na taj način se brzo i jednostavno čiste usta.

7. Prirodni piling

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja skida nečistoće s površine kože. Umasirajte ulje u telo i onda skinite piling s grubljom rukavicom za tuširanje (ali ne pregrubom). Osim uklanjanja nečistoća, kokosovo ulje će hidratizovati kožu. Prevention savjetuje da kokosovom ulju dodate smeđi šećer i napravite instant piling.

8. Ulje za masiranje

Kokosovo ulje je odličan izbor za prirodno ulje za masažu. Učinkovito smanjuje vidljive strije i ublažava bol u mišićima. Uz hidrataciju kože i uklanjanje nečistoća, od jedne masaže imat ćete višestruku korist.

9. Melem za lice

Kokosovo ulje je puno vitamina E i svojim hidratantnim, protivupalnim djelovanjem može da zamijeni višestruke proizvode za lice. Kokosovo ulje se mnogo brže upija od drugih proizvoda, čisti i zateže pore i možete da ga koristite i u borbi protiv sitnih bora oko očiju. Na to područje bogatije nanesite kokosovo ulje i nemojte da ispirete.

10. Kao gel za brijanje

Kokosovo ulje možete da koristite na svim dijelovima tijela koje brijete. Ulje će nahraniti folikule, ublažiti crvenilo i hidratizovati kožu za vrijeme i nakon brijanja. Zahvaljujući svojoj teksturi žilet će glatko prelaziti preko vaše kože, a sloj ulja će se i dalje zadržati na koži hraneći i vlažeći je.

11. Balzam za usne

Ulje kokosa ima prirodni zaštitni faktor. Tako ćete nahraniti, hidratizovati i zaštititi svoje usne.

12. Zamjena za sapun za ruke

S obzirom na to da je antibakterijske prirode, dobro je prati ruke kokosovim uljem. Uzmite malo ulja i perite ruke njime 30-ak sekundi. Lagano isperite nečistoće, a ruke obrišite polumokrim peškirom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se