9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

ŽRS gomilaju gubitke, radnici ne mogu da se liječe

DOBOJ, BANJALUKA – „Željeznice Republike Srpske“ za tri mjeseca ove godine poslovale su sa gubitkom od 4,4 miliona maraka, pokazuje finansijski izvještaj objavljen na Banjalučkoj berzi.

Na ovaj način dubioza u ovom preduzeću je nastavljena jer je akumulirani gubitak porastao na 87,4 miliona maraka iako je generalno gubitak u poslovanju u odnosu na isti period prošle godine smanjen za oko 1,4 miliona KM. Paralelno sa gubitkom i obaveze su nastavile da se uvećavaju pa tako akumulirane iznose 360,92 miliona maraka, a što je za 9,7 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine. Od ukupnog iznosa, dugoročne iznose nešto preko 141 milion KM, dok 219,8 miliona otpada na kratkoročne. Ukoliko bi se tražili pozitivni zaključci iz izvještaja, onda bi se pored smanjenog gubitka oni mogli vidjeti i u ukupnim prihodima koji su povećani, kao i rashodima koji su smanjeni.

Naime, u izvještaju se navodi kako su prihodi blizu 15 miliona maraka, što je za 419.661 marku više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, dok su rashodi smanjeni za gotovo milion maraka i iznose 19,4 miliona KM.

Od prodaje svojih usluga „Željeznice RS“ prihodovale su 14,6 miliona maraka, a što je takođe više nego za isti period 2016. godine i to za 350.000 maraka.

Većina novca utrošena je za plate zaposlenima i to 11,7 miliona KM, a izdvajanja u ove svrhe su smanjena za oko 900.000 maraka jer se prema izvještaju smanjio i broj zaposlenih za 60 radnika.

A podsjećamo, prema najavama iz Uprave, tačnije Dragana Savanovića, direktora preduzeća, u prvom kvartalu naredne godine trebalo bi da ih bude manje za 500. Bar je takav plan prema novoj sistematizaciji i modernizaciji preduzeća.

Mogu li i kada osvanuti bolji dani za ovo preduzeće juče nismo mogli čuti od prvog čovjeka „Željeznica“ RS jer nam se nije javljao na telefon.

A o kakvim problemima je riječ, možda najbolje mogu da posvjedoče radnici koji će se danas okupiti pred filijalama Fonda zdravstvenog osiguranja RS u svim gradovima Republike Srpske zbog, kako su naveli, nemogućnosti da već više od dva mjeseca ovjere zdravstvene knjižice.

„Pozivamo sve željezničare da danas od 10 časova budu pred Fondom zdravstvenog osiguranja. Svako u svom gradu da se organizuje. Za više informacija obratite se svojim sindikalnim predstavnicima. Ovako dalje ne možemo“, stoji u pozivu željezničara.

Jedan dio radnika ŽRS smatra da Fond nije prava adresa na koju treba da se žale, već resorno ministarstvo i nadležni u preduzeću, ali su svi složni da se od nečega mora početi.

„Kada čovjeku ne daš ni da se liječi, onda si stvarno pokazao šta su ti namjere i koliko misliš dobro narodu“, kažu radnici ŽRS.

Nakon što radnici iskažu nezadovoljstva, sindikalci će održati sastanak na kojem će dogovoriti naredne korake.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se