23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zašto Sjeverna Koreja toliko mrzi Ameriku?

PJONGJANG – Američki list „Vašington post“ objavio je prije neki dan članak u kom navodi sve razloge zbog kojih Sjeverna Koreja „toliko mrzi“ SAD.

U tekstu, koji je prenio „Dnevni.hr“, se navodi da razloge tolikog animoziteta treba tražiti najprije u činjenici da se porodica Kim u Sjevernoj Koreji na vlasti nalazi već decenijama i da sve vrijeme ponavlja tezu da Amerikanci namjeravaju da ih ubiju.

Osim toga, djeca se od najranijeg djetinjstva uče da treba da mrze Amerikance. „Vašington post“ navodi da prostorije vrtića u Sjevernoj Koreji nisu oblijepljene slikama običnih životinjica već onima na kojima one drže oružje. Osim toga, u crtaćima vojnici Sjeverne Koreje ubijaju Amerikance.

Ima, međutim, i poneke istine u ratnoj propagandi Pjingjanga. Naime, „Vašington post“ piše da se Sjeverna Koreja vrlo dobro sjeća onoga što je većina Amerikanaca već zaboravila- da je Korejski rat bio brutalan.

Džon Delari, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Seulu za „Vašington post“ kaže da se „ono što se dogodilo tokom rata ugraviralo u Korejsku psihu“.

Da bi se razumjela ta situacija, mora se posegnuti u istoriju, navodi dalje vašingtonski list i podsjeća da je korejsko poluostrvo bilo pod okupacijom Japana i da je na kraju rata podijeljeno na neobičan način.

Naime, tadašnji američki pukovnik Din Rask uzeo je kartu i bukvalno povukao liniju po 38. paraleli, pokojoj je sjeverni komunistički orijentisan dio Koreje pripao Sovjetskom Savezu, a jug, koji je podržavao Ameriku, SAD-u. S tim se složio SSSR.

Sovjeti su potom na vlast u Sjevernoj Koreji postavili Kim Il Suna koji je pokušao da ujedini sjeverni i južni dio ostrva silom. U sukob su se uključili i Amerikanci, na strani juga, pa Kinezi na strani sjevera.

Rat je trajao više godina i imao je krvave posljedice.

“Broj mrtvih Korejaca na kraju rata bio je oko tri miliona, što je u to vrijeme bilo 10 odsto tamošnje populacije. Većina ubijenih bila je iz Sjeverne Koreje koja je imala polovinu populacije Južne Koreje.  Takođe, na teritoriju Sjeverne Koreje Amerikanci bacili 635.000 tona bombi i 32.557 tona napalma. Bombardovano je sve što se moglo bombardovati tako da su Amerikanci na kraju rekli da više nemaju šta da bombarduju“, piše list.

Rat Koreja je završio primirjem, a ne sklapanjem mira, što znači da su tehnički Sjeverna i Južna Koreja i dalje u ratu. Tenzije se nastavljaju i danas, više od 60 godina nakon sukoba.

Uz to, propaganda Sjeverne Koreje i dalje je vrlo živa, ali ni retorika zapada nije pomirljiva. Američki predsjednik Donald Tramp nekoliko je puta ponovio da će prijetnje koje dolaze iz Sjeverne Koreje riješiti korištenjem sile.

“Bez obzira na to koliko su domišljati američki imperijalisti u svojim pokušajima da zataškaju svoje zločine, nikada neće moći izbrisati masakr koji su počinili nad Koreancima“, zaključio je sjevernokorejski vođa Kim Jong Il u nedavnom intervjuu. U toj rečenici leži odgovor na pitanje zašto toliko mrze Amerikance.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se