23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Za istekla dokumenta građani moraju iskeširati 52 miliona

SARAJEVO, BANJALUKA – U BiH trenutno je više od milion ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša nevažeće, a građani se žale da zbog visoke cijene ne mogu da zamijene dokumenta na vrijeme.

Prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), ima 191.059 isteklih ličnih karata, vozačkih dozvola 214.165 i pasoša 628.766.

Ako uzmemo u obzir da je cijena zamjene lične karte 20, vozačke dozvole 66, a pasoša 55 KM dobijemo da bh. građani za zamjenu svih nevažećih ličnih karata treba da plate 3,82 miliona, za vozačke dozvole 14,13, a za pasoše 34,58 miliona KM. To znači da za 1.033.990 nevažeći ličnih dokumenata građani moraju da iskeširaju 52,5 miliona KM.

Branimir Gojković, stručni savjetnik za odnose s javnošću u IDDEEA, kazao je da je primjetan trend blagog porasta broja nevažećih dokumenata.

„Više informacija u vezi s razlozima zbog kojih građani ne žele da zamjene na vrijeme lična dokumenta mogu dati kantonalna i entitetska ministarstva kao i Javni registar Brčko distrikta BiH, jer oni sprovode upravne postupke u vezi sa zahtjevima za izdavanje dokumenata i donose konačne odluke u ovim postupcima“, pojasnio je Gojković.

Sanja Petrović, direktorka Uprave administracije i podrške pri MUPu Kantona Sarajevo, kazala je da ima više razloga zbog kojih veliki broj građana ima istekla dokumenta i da je jedan od njih to što dosta tih građana živi u inostranstvu.

„Kada dođu na godišnje odmore onda i mijenjaju dokumenta. Zatim određeni broj građana smatra da su dokumenti skupi i nemaju para da ih zamijene, a postoje i ljudi koji to jednostavno zaborave. Bukvalno, dešava se da kada dođu do granice, tek tada primijete da su im dokumenta istekla i moraju da se vrate nazad“, kazala je Petrovićeva.

Rusmir Prohan, portparol MUPa Srednjobosanskog kantona, kazao je da građani ne mijenjaju na vrijeme dokumenta jer su im skupa.

„To je jedan od osnovnih razloga zašto ima puno nevažećih dokumenata, čekaju dok im ne zatreba pa tek onda mijenjaju. Kada su u pitanju pasoši, tu je i problem s nedostatkom pasoških knjižica, zbog čega se čeka duže na izdavanje ove isprave“, pojasnio je Prohan, dodajući da nema velikih gužvi.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, kazala je da su u prva četiri mjeseca ove godine podnesena 1.692 zahtjeva za izdavanje ličnih karata, što je 14,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

„Izdate su 1.253 vozačke dozvole, što je za 3,7 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine, a izdato je 2.456 putnih isprava, što je za 25,4 odsto manje“, precizirala je Markanovićeva.

Ona je navela da je Policijska uprava više puta podsjećala građane putem medija da na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu ličnih dokumenata kako bi izbjegli nepotrebna čekanja, ali i stvaranje gužvi na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata.

Nevažeći dokumenti

  • 191.059 ličnih karata
  • 214.165 vozačkih dozvola
  • 628.766 pasoša
  • 1.033.990 ukupno isteklih

Cijene dokumenata

  • 20 KM lična karta
  • 66 KM vozačka dozvola
  • 55 KM pasoš

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se