14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Veliki požar u Zagrebu, podmetnut iz paraglajdera?

ZAGREB – Veliki požar koji izbio u firmi za prikupljanje i preradu industrijskog otpada C.I.O.S. u Zagrebu je ugašen, ali se u zapadnom dijelu grada osjeća dim.

U požaru nije bilo povređenih, a ta firma sumnja da je podmetnut, javlja index.hr.

Iz kancelarije za hitne situacije Zagreba izvjestili su da je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izvršio više mjerenja kvaliteta vazduha u neposrednoj blizini požara i široj oblasti i da je konstatovano da nije zabilježena prisutnost štetnih gasova.

Oni su dodali da je na intervenciju u naselju Jankomir je izašlo 135 vatrogasaca sa jedanaest vozila i dvadeset pet vozila DVD-a.

Tokom gašenja požara građani su bili zamoljeni da se ne zadržavaju na prostoru širenja dima te da opreza radi, vrata i prozore svojih domova drže zatvorene dok se požar u cijelosti ne ugasi..

Kako je juče rekao načelnik Kancelarije za upravljanje vanrednim situacijama Pavle Kalinić, zapalilo se skladište drvenog otpada, zbog čega ne može biti zagađenja vazduha, kao i da u gašenju učestvuje oko 135 vatrogasaca sa više od 30 vozila.

U saopštenju firme C.I.O.S. navodi se da sumnjaju da je požar podmetnut, jer je pripadnik obezbjeđenja desetak minuta prije izbijanja požara primjetio kako paraglajder kruži nad otpadom.

„Još nije poznat uzrok, ali je pripadnik obezbjeđenja centra za reciklažu dvorišta desetak minuta prije izbijanja požara primjetio da je paraglajder kružio nad otpadom, tačno na mjestu izbijanja. Požar je izbio na samom vrhu hrpe otpada“, navodi se u saopštenju C.I.O.S.-a.

Kako se dodaje, da je požar izbio na pristupačnom mestu, gašenje bi započela i služba centra za reciklažu, ali dim je primećen na nedostupnom vrhu, gde nije uobičajeno da počnu požari izazvani samozapaljenjem otpada.

Požar je načinio ogroman dim koji se vidi u zapadnom dijelu grada, kao i na području Novog Zagreba.

Kako navodi Hina, C.I.O.S. grupa je u većinskom vlasništvu njemačke Sholz grupe koja godišnje ostvaruje 3,7 milijardi evra prihoda poslujući na više od 400 različitih lokacija u više od 25 zemalja svijeta. Vodeća je regionalna kompanija za sakupljanje i recikliranje gvozdenog i čeličnog otpada i ostalih otpadnih materijala. Na više od 80 lokacija u regionu, godišnje obradi 1,1 milion tona otpada, a zapošljava 2.000 radnika, od toga više od 1.000 u Hrvatskoj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se