15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Većina u Srebrenici će biti rehabilitovana

BANJALUKA, SREBRENICA – Trenutna skupštinska većina u Srebrenici nije u službi građana, zbog čega će biti rehabilitovana kako bi u ovoj lokalnoj zajednici bili nastavljeni započeti projekti i omogućen bolji život svih stanovnika.

Istaknuto je to nakon jučerašnjeg sastanka u Banjaluci predsjednika RS Milorada Dodika, načelnika Srebrenice Mladena Grujičića i predstavnika lokalnog SNSD-a i DNS-a, piše Glas Srpske.

Dodik je istakao da partije okupljene oko SNSD-a trenutno imaju deset odbornika, ali da će biti pronađen i 11.

On je podsjetio da je skupštinska većina izgubljena jer je odbornik SRS-a Milorad Stanojević zatražio stvari koje mu nisu mogle biti ispunjene, nakon čega je napustio većinu.

– Tražio je da se zaposli 13 ljudi, da mu se preda vatrogasno društvo i ostalo – naveo je Dodik, ocijenivši da je trenutna većina štetna po srpske nacionalne i političke interese, za Srpsku, a posebno za Srebrenicu.

Dodik je kazao da je bilo nepotrebno, prije svega od strane SDS-a, da remeti raniju političku konfiguraciju u Srebrenici, te da će sada investiranje i realizacija važnih projekata biti otežani zbog političke nestabilnosti.

Dodik je rekao da je sastanak inicirao predsjednik OO SDS-a Momčilo Cvjetinović, a da na njega nije ni došao. Istakao je da SDS u Srebrenici pomaže SDA da se vrati na političku scenu, istakavši da su SDS-u važniji odnosi sa SDA nego interesi Srba.

Grujičić je rekao da želi da se održi srpsko jedinstvo u Srebrenici i pozvao sve one koji trenutno tome ne doprinose da im se priključe.

– Na prošloj sjednici Skupštine, kada su smijenjeni svi funkcioneri, osim načelnika, te direktori javnih ustanova, došlo je do mnogih neregularnosti, kršenja Statuta i Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi – kazao je Grujičić.

Predsjednik odbora SNSD-a u toj opštini Radomir Pavlović rekao je da u Srebrenici treba napraviti širu koaliciju i pozvao SDS da bude dio tog tima, da bi zajedno pomogli načelniku da realizuje projekte u narednom periodu.

Srpske stranke predvođene SDS-om ušle su prošle sedmice u savez sa SDA i formirale novu većinu, koju, osim njih, čine i Stranka za BiH, Pokret za preokret i bivši odbornik SDP-a Zulfo Salihović.

Nova skupštinska većina nastavila je na jučerašnjoj sjednici sa smjenama direktora javnih ustanova i preduzeća, a na te dužnosti su imenovali vršioce dužnosti.

Odbornici opozicije, osim Miloša Milovanovića (SNSD), koji je ukazao na brojne propuste u radu SO, nisu prisustvovali nastavku sjednice.

SDS

Lider SDS-a Vukota Govedarica rekao je da se Milorad Dodik ponaša kao predsjednik samo jedne političke partije u Srpskoj, te da je vječiti akter srpskih podjela, dodavši da je jednu od prvih napravio 2000. godine u Srebrenici, kada je sa SDA izbacio SDS iz vlasti.

– Želim da demantujem da je Cvjetinović tražio sastanak sa Dodikom. To je obična laž – rekao je Govedarica i dodao da je Dodik odabrao isti dan za sastanak o stanju u Srebrenici, jer želi da skrene pažnju sa prodaje Rudnika željezne rude „Ljubija“, te sa izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Momčilo Cvjetinović je rekao da predstavnici SDS-a nisu mogli da se odazovu sastanku zbog sjednice srebreničkog parlamenta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se