15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

VBA zaplijenila arsenal oružja na putu ka Makedoniji

Vojnobezbednosna agencija u Srbiji zaplijenila je veliku količinu oružja na jugu zemlje, koje je ilegalno trebalo da bude transportovana u Makedoniju, a pretpostavlja se da je bilo namijenjeno stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskh partija čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na Kosovu i Metohiji, objavio je „Blic“.

Pozivajući se na izvore iz VBA list navodi da je prošle nedjelje zaplijenjeno nekoliko hiljada pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi.

Otkrili su ih pripadnici VBA u blizini Preševa i Bujanovca, dok su jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali da ih ilegalnim kanalima prebace u Makedoniju.

Isti izvor lista naveo je da je riječ o velikom tovaru oružja koje je „očigledno bilo namijenjeno za upotrebu ako se rasplamsaju sukobi u Makedoniji ili možda upravo da bi se izazvali incidenti“.

On je naveo da je pješadijsko naoružanje trebalo da posluži čak i za eventualno preuzimanje vlasti.

„Istovremeno VBA je primetila i pojačano kretnje pripadnika albanske nacionalne manjine sa područja Preševa i Bujanovca prema Makedoniji prethodnih dana. Slično je i sa Albancima sa Kosova i to pre svega onima koji su poznati kao nekadašnji pripadnici OVK“, rekao je sagovornik „Blica“.

Izvor lista naveo je da je akcija bila sastavni dio aktivnosti VBA, ali i drugih bezbjednosnih službi koje su u okviru pojačanih mjera bezbjednosti po naređenju državnog vrha podigle svoje delovanje na najviši nivo.

Akcija je obavljena u najvećoj tajnosti, ali su o njoj obaviješteni načelnik VBA i državni vrh koji je procijenio da se ne ide u javnost sa ovom informacijom.

„Premijer Vučić je smatrao da bi spekulcije o zapleni tolike količine oružja mogle da posluže nekima da doliju ulje na vatru u ionako rovite političke prilike u Makedoniji“, rekao je izvor lista.

O cjelokupnoj aktivnosti obaviještene su i nadležne makedonske službe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se