23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja obilježen Dan grada Zvornika

ZVORNIK – Svečana akademija u okviru koje su dodijeljena gradska priznanja centralna je svečanost kojom je juče u Domu omladine obilježen Dan grada Zvornika.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je, obraćajući se brojnim gostima koji su došli da uveličaju svečanost, da je na svoj 607-i rođendan, Zvornik otvoren grad koji se prethodnih godina trudio i trudi se da se svi njegovi građani podjednako dobro osjećaju.

– Trudimo se da stvaramo uslove da svaki naš sugrađanin, bez obzira na njegov socijalni i društveni status i nacionalnu pripadnost bude zadovoljan. Zvornik na svoj 607-i rođendan ima šta da kaže o sebi, ima šta da kaže o onome što se radilo proteklih godina, šta radimo ove godine i šta ćemo raditi ubuduće. Ove godine je u toku realizacija nekoliko infrastruktrunih projekata – završavamo drugu fazu rekonstrukcije gradskih ulica gdje će početom juna početi radovi na rekonstrukciji Majevičke ulice, Sime Perića i Braće Obradović.  Ove godine završavamo i treću fazu Vodovoda Sjever i to završetkom vodovoda u Tršiću i kanalizacije u Tabancima. U ovoj godini sa radom je počela naša Regionalna deponija, a počela je i izgradnja fiskulturne sale u Branjevu.  Ove godine ćemo započeti i projekte za rješavanje problema parkiranja u našem gradu za šta smo obezbijedili dvije lokacije. Zvornik krupnim koracima ide naprijed, želimo stati „rame uz rame“ sa najrazvijenijim gradovima u regiji, jer je Zvorniku tamo mjesto. Potrebna nam je pozitivna energija od svih vas koji ste danas sa nama, moramo misliti dobro i moramo se boriti za svoj grad. Ne smijemo prespavati ni jedan dan, a da ne damo dio sebe za naš grad, da mu ne pomognemo da bude bolji za generacije koje dolaze. Zadaća nam je da onima koji poslije nas dolaze ostavimo adekvatne uslove da ostaju i opstaju na ovom prostoru. Zvornik je grad mladosti, to ste vidjeli i u našim manifestacijama prethodnih dana u kojima je učestvovalo preko 1.000 mladih, osnovaca, srednjoškolaca, predškolaca. Želim da svi zajedno nastavimo dalje, da svakodnevno uređujemo naš grad i život u njemu –poručio je Stevanović.

Gradonačelnik je na svečanosti uručio gradska priznanja ovogodišnjim dobitnicima.

Za ukupan doprinos privrednom razvoju grada Zvornika najviše priznanje – Povelja Grada Zvornika dodijeljena je posthumno Brani Lukiću koji je bio osnivač i vlasnik preduzeća „Keso promet“. Dao je veliki doprinos privrednom razvoju grada Zvornika u posljednjih 25 godina. Njegovo preduzeće zapošljava više od 140 radnika, a godišnji ukupan prihod za 2016. godinu iznosio je više od 23 miliona maraka. Pored toga što je jedan od najvećih snadbjevača motornih goriva, uspješno  je organizovao proizvodnju i u preduzeću „Žitopromet“ koje je već ostvarilo značajne izvozne rezultate. Nastavak uspješnog poslovanja preduzeća preuzela je porodica, supruga i tri sina. Priznanje je primio sin Marko.

Gradonačelnik Stevanović uručio je Povelju Grada i dr Radislavu Filipoviću, direktoru poslovne oblasti Proizvodnja i marketing u kompaniji „Alumina“  koji je svojim angažovanjem umnogome doprineo da se u ovoj fabrici razvije čitava lepeza novih proizvoda, kao i kreiranju poslovnog imidža „Alumine“ na poslovnoj mapi Evrope i svijeta.

Zlatna medalja „Stanko Nikolić“ dodijeljena je posthumno Krstimiru Miketiću za ukupan rad i diprinos našoj zajednici. U privredi Zvornika proveo je najveći dio svog radnog vijeka. Bio je uspješan direktor preduzeća „Fagum“ i „Autotransport“, a kao sportski radnik bio je angažovan u KK „Drina“ kao trener, a kasnije u upravi kluba.  Priznanje je primio sin Vladimir.

Zlatna medalja „Stanko Nikolić“  dodijeljena je i Humanitarnoj organizaciji „Nemanjići“ iz Švajcarske za nesebično zalaganje i pomoć koju su pružali stanovnicima našeg grada. Organizaciju čine humani ljudi iz našeg grada koji žive u Švajcarskoj, kao i drugi humani ljudi. Ova organizacija već godinama pomaže Zvorničane koji su u stanju socijalne potrebe, a pružili su pomoć i tokom poplava 2010. i 2014. godine. Gradonačelnik je priznanje uručio aktivisti organizacije Stanku Ristiću.

Srebrna medalja „Stanko Nikolić“ uručena je Velislavu Zekoviću, nastavniku u penziji, koji je  zabilježio zapažene rezultate kao prosvjetni radnik, a bavio se i drugim djelatnostima koje su bliske njegovoj struci.

Bronzana medalja „Stanko Nikolić“ dodijeljena je Svetozaru Eriću koji je 75 puta  dobrovoljno darovao krv. Za posebno humano djelo, darovanje organa, Bronzana medalja „Stanko Nikolić“ dodijeljena je i Zdravku Blagojeviću.

Zahvalnica Grada Zvornika za društveno odgovorno ponašanje dodijeljena je firmi „BINGO“ D.O.O. Ova firma nesebično i konstantno pruža pomoć u sprovođenju socijalno-humanitarnih aktivnosti Crvenog krsta na području grada Zvornika kroz humanitarnu pomoć za povratnike i socijalno ugrožene stanovnike. Gradonačelnik Stevanović uručio je priznanje vlasniku „BINGA“ D.O.O. Senadu Džambiću.

U ime dobitnika zahvalio se Filipović koji je istakao da je ovo najbolji dokaz da Gradska uprava i Zvorničani znaju da cijene i da nagrade svaku pozitivnu namjeru i djelovanje.

U programu Svečane akademije, centralne manifestacije u okviru obilježavanja Dana grada, nastupili su Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, talentovani učenici, kao i profesori Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ i Dječiji hor Izvornika.

Svečanosti su prisustvovali poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, šef Kabineta predsjednika Republike Srpske, član Kabineta premijera Republike Srpske, ambasador Republike Bugarske u BiH Njena ekselencija Avgustina Cvetkova Karabaševa, šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, načelnici susjednih opština, odbornici gradske Skupštine, predstavinici vjerskih zajednica, privrednog, društvenog i javnog života grada.

Prije akademije gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović sa svojim zamjenikom Bojanom Ivanovićem položio je vijenac na centralni spomenik poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske. Vijenac je položio i načelnik Policijske uprave Zvornik sa saradnicima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se