15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Sutra u Istočnom Sarajevu pomen ubijenim pripadnicima JNA

ISTOČNO SARAJEVO – Obilježavanje 25 godina od stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici biće održano sutra u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 11.00 časova u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima bude služen parastos pripadnicima JNA poginulim u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine.

U 11.30 časova biće položeni vijenci na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima, nakon čega je u 11.45 časova planirano obraćanje zvaničnika.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da obilježavanje zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine bude organizovano samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u Sarajevu u Federaciji BiH zbog ponašanja kantonalnih i federalnih vlasti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ove godine u federalnom Sarajevu neće obilježavati 25 godina od stradanja Srba i vojnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici jer ne želi da srpski narod bude dodatno ponižen.

Dodik je rekao da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene svijeće i položeno cvijeće opet završe u kontejnerima.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvjedočeni prijeratni kriminalci sarajevskog podzemlja.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Zločin paravojnih muslimanskih naoružanih formacija nad pripadnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, jedan je od prvih i najkrvavijih zločina nad Srbima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu čije rane i danas bole jer porodice žrtava nikada nisu dobile pravnu satisfakciju, a federalne vlasti nikada nisu dozvolile postavljanje spomen-ploče nevinim žrtvama na mjestu zločina.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se