15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Prikupiti dokaze za tužbu protiv alijanse

BEOGRAD – Grupa stručnjaka uputila je zahtjev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije da bude formirana nezavisna komisija za utvrđivanje posljedica bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Oni traže i formiranje laboratorije koja će moći da ispita sve supstance kako se materijal ne bi slao u inostranstvo.

Dokazivanje posljedica je, tvrde stručnjaci okupljeni oko ove inicijative, prvi konkretan korak ka podizanju tužbe protiv NATO-a ili država članica pojedinačno.

Zahtjev su potpisali član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ „Čovjek i životna sredina“ i predsjednik Sekcije za nejonizujuća zračenja, njihovo djelovanje i primjenu Društva fizikohemičara Srbije Dragan Veselinović i član istog odbora SANU, naučni savjetnik Zorka Vukmirović.

Inicijativu je za sada podržalo stotinjak stručnjaka različitih profila – hemičara, biologa, fizikohemičara, fizikobiologa, radiologa, ljekara, vojnih lica, koji su bili aktivni poslije 1999. godine u prikupljanju materijala ili čišćenju terena od osiromašenog uranijuma.

„Svi zajedno smo u stanju da precizno i matematički dokažemo sve posledice NATO bombardovanja“, rekla je za ovaj list jedan od vodećih neurohirurga u Srbiji i načelnik Odjeljenja neurohirurgije u Kliničkom centru Srbije Danica Grujičić, koja već mjesecima radi na inicijativi da se dokažu posljedice NATO bombardovanja.

Grujičićeva je istakla da je ovo prvi ozbiljan korak od 1999. godine i izrazila nadu da će država imati sluha za inicijativu.

Stručnjaci od države traže da obezbijedi novac za rad nezavisnog koordinacionog tijela i pokretne nacionalne laboratorije.

Cilj je, kako je istakla Grujičićeva, da se ispitaju, ne samo posljedice i uticaj osiromašenog uranijuma, već kompletnog zagađivanja vode, zemlje i vazduha nastalog zbog bombardovanja hemijskih, naftnih i energetskih postrojenja.

To bi bili prvi zvanični podaci o posljedicama NATO bombardovanja tokom kojeg je na Srbiju i Crnu Goru izručeno 10 do 15 tona osiromašenog uranijuma, podsjećaju „Večernje novosti“.

Među otrovnim supstancama koje su zagadile prirodu najgore su polihlorobifenili kojih ima u trafostanicama i koji su visoko kancerogeni i odgovorni za pojavu imunoloških bolesti.

Bombardovanje fabrika u kojima su upotrebljavani teški metali izazvalo je, između ostalog, i širenje karmijuma i metilizovane žive – najotrovnijeg oblika žive, a time je najviše zatrovan Dunav.

Statistika je pokazala da su 18 godina poslije bombardovanja maligne bolesti u Srbiji gotovo tri puta učestalije nego u svijetu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se