23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Počinje korekcija cijena lijekova

BANJALUKA – Na adresu Agencije za lijekove BiH do sada je stiglo oko 70 odsto prijedloga farmaceutskih kuća za utvrđivanje maksimalne veleprodajne cijene lijekova, a koji bi trebalo da pojeftine od juna.

Farmaceutske kuće koje još nisu poslale svoj prijedlog to mogu učiniti još danas, a kako su objasnili u Agenciji, sačekaće sedam dana da stignu i prijedlozi koji su poslati poštom, piše Glas Srpske.

Nakon toga krenuće usklađivanje cijena sa cijenama određenim novim Pravilnikom o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

– Maksimalne veleprodajne cijene na sajtu Agencije biće objavljene od 15. do 22. maja. Po objavi tih cijena svi koje se bave prometom lijekova na veliko biće obavezni da ih se pridržavaju – rekli su u Agenciji.

Dodali su da će korekcija cijena biti obavezna i u apotekama, a prema njihovim prognozama, period adaptacije potrajaće između 15 i 30 dana.

Pojeftinjenje će se najviše osjetiti na lijekovima koji se u BiH najčešće koriste. Očekuje se da će primjenom Pravilnika na tržištu lijekova, koje je godišnje teško 520 miliona maraka, biti ušteđeno oko 50 miliona KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se