4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Panika u Bijeloj kući: Tramp otkrio Lavrovu povjerljivu informaciju

VAŠINGTON – Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otkrio je veoma povjerljivu informaciju ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu tokom njihovog susreta prošle nedjelje o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obavještajni izvor, piše „Vašington post“, pozivajući se na američke zvaničnike.

Dnevnik navodi da je informacija koju je Tramp otkrio Lavrovom i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, obezbijedio partner SAD preko veoma osjetljivog obavještajnog partnerskog sporazuma.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podjeli informaciju sa Rusijom, a zvaničnici su izjavili da Trampova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, piše „Vašington post“.

Nakon susreta Trampa sa Lavrovom, jedan od viskorangiranih zvanicnika iz Bijele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA i Nacionalnu bezbjednosnu agenciju.

Kako piše list, iz CIA su odbili da daju komentar, dok u Agenciji za nacionalnu bezbjednost nisu željeli da odgovore na zahtjev da daju komentar.

„Ove informacije su kodirane“, izjavio je jedan od činovnika koji je želio da ostane anoniman, koristeći terminologiju koja se odnosi na najviši nivo šifrovanja u američkim službama. Prema riječima sagovornika, Tramp je „otkrio više informacija ruskom ambasadoru, nego svojim saveznicima“.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson, komentarišući članak, izjavio je da se predsjednik Donald Tramp za vrijeme sastanka sa Lavrovim nije doticao teme metoda vođenja vojnih operacija niti je govorio o obavještajnim izvorima, prenosi Si-En-En. Zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Dina Pauel nazvala je članak „neistinitim“. Po njenim riječima, američki predsjednik i ruski ministar su razgovarali „samo o zajedničkim pretnjama sa kojima se suočavaju obe zemlje“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se