20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ovo su najpametnija braća na svijetu

Klareta Kimp je na prvi pogled sasvim obična majka dvojice sinova. Ipak, njeni sinovi nisu obični. Obojica su čuda od djeteta jer je jedan diplomirao sa 14 godina, a drugi je sa 11 upisao srednju školu.

Stariji sin Karson (14) je nedavno postao najmlađi diplomac Texas Christian University (TCU), i to je diplomirao fiziku. Njegov mlađi brat Kanan (11) sljedeće jeseni kreće na TCU, gdje će studirati astrofiziku i inženjering. Karson želi da doktorira, a Kanan da bude astronaut. I sama majka priznaje da sve to zvuči impresivno. Ipak, oni su za nju samo djeca.

„Da, jesu pametni, ali to je samo jedan mali dio njihove ličnosti, onoga što jesu“, kaže Kimpova.

Dvojica braće su, ujedno, i najbolji prijatelji, zajedno uče, a najveća razonoda im je njihov pas Klaus. Majka ih je naučila da poštuju žene pa vjeruje da su jedni od rijetkih koji damama pridržavaju vrata. Njoj je i to veoma bitno, pored činjenice da su superpametni.

„Moji dječaci su obrazovani, ali i odgojeni poput odraslih osoba. Oni su vaspitani, i to mi je veoma bitno“, kaže ona, dodajući da njeni dječaci rade sve što rade djeca njihovih godina.

Ipak, njihov briljantni um je ono što ih je dovelo u žižu medija.

Prije četiri godine Karson je kao 10-godišnjak primljen na TCU u Fort Vortu, ali je na predavanja krenuo sa 11 godina. Proteklog vikenda on je postao najmlađi diplomant u istoriji ove obrazovne ustanove.

Kimpova, koja je završila Southern Illinois University, kaže da je jednu sobu koja joj je bila prazna preuredila u učionicu i to prije nego što je Karson i prohodao. U početku se samo igrao tu. Kasnije, ona je napravila učionicu sa klupama i tablom i Karson je odlazio u tu sobu kao da odlazi u školu.

„On je dijete koje je učilo sve, sa nevjerovatnim zanimanjem i uzbuđenjem. On jednostavno voli da uči. Već sa dvije godine znao je da čita, a sa tri je počeo da uči matematiku“, kaže ona.

Kimpova, koja se razvela od pilota Aleksa Huej-ua, koji je otac ovih nadarenih dječaka, kaže da je Karson sa pet godina već učio gradivo koje se uči u osmom razredu. Priznaje da joj nije bilo lako da pronađe školu koja bi odgovarala Karsonu. Konačno, našla je jednu privatnu, hrišćansku školu i znala je da je to – to.

Isti problem je imala i kada je tražila da upiše fakultet. Izbor TCU-a je bio isključivo Karsonov izbor. On je sam rekao da se na tom univerzitetu osjeća najbolje.

Kimpova kaže da nije željela da među djecom razvija konkurentnost, pa tako Kanana nije gurala ranije u školu; on je išao u vrtić, zatim u „normalnu“ školu, ali mu je u drugom razredu već bilo dosadno. Tada je Kimpova shvatila da je i on talentovan.

Ispostavilo se da nisu konkurencija jedan drugom, već da se uzajamno pomažu. Nakon što završi svoje obaveze, Karson obavezno uči sa mlađim bratom.

„Mislim da su blagosloveni što imaju jedan drugog, jer tako dobro funkcionišu zajedno“, kaže Kimpova.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se