15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Novi proizvodni pogon u „Alumini“ – uskoro probna proizvodnja precipitiranih hidrata

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika imaće ove godine oko 20 miliona KM investicioih ulaganja, od čega 13 miliona KM u dva nova proizvodna objekta – pogon za proizvodnju precipitiranih hidrata i pogon za proizvodnju silikagela.

Radovi na izgradnji novog proizvodnog pogona za proizvodnju precipitiranih hidrata sa ugradnjom neophodne opreme i postrojenja privode se kraju, saopštila je danas Služba odnosa s javnošću ove kompanije.

„Iz Sjedinjenih Američkih Država u kompaniju ‘Alumina’ stiglo je sušiono postrojenje, a narednih dana slijedi montiranje nove sušare čiji će kapacitet biti pet tona na čas“, navodi se u saopštenju i naglašava da bi probna proizvodnja precipitiranih hidrata trebalo da počne krajem ovog mjeseca.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije Milorad Motika  ističe da izgradnja novih proizvodnih objekata predstavlja budućnost  za „Aluminu“.

„Ovdje će, u vrlo kratkom vremenu, biti tri nove proizvodne fabrike. Osim proizvodnje precipitiranih hidrata i silikagela, naš poslovni partner, švajcarska firma ‘Zeohem’,  u neposrednoj blizini, gradi  savremenu fabriku za čiju proizvodnju će ‘Alumina’ obezbjeđivati neophodne sirovine iz svog proizvodnog programa“, kaže Motika.

Motika naglašava  da „Alumina“ sa  „Zeohemom“ ima dugoročni ugovor, koji obezbjeđuje saradnju  u narednih deset godina.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije kaže da „Alumina“ ide u dalju disperziju proizvodnog programa, najavljujući nove investicione projekte i proizvodne vrijednosti.

„U toku ove godine započećemo još dva nova projekta. Jedan će startovati krajem maja, a drugi krajem juna.  Radićemo keramička vlakna i bemite“, navodi Motika.

Ističući da su potencijali „Alumine“ veoma veliki, Motika kaže da će u toku ove godine proizvodni portfolio fabrike biti bogatiji za još devet do deset novih proizvoda.

„Plasiramo proizvode u 28 zemalja, na četiri kontinenta, imamo više od  stotinu kupaca“, ističe Motika i dodaje da je, za poslovni svijet i inostrano tržište, osim  cijene, veoma važan kvalitet proizvoda.

„Kompanija danas ima takav kvalitet svojih proizvoda da može zadovoljiti najzahtjevnije kupce“,  kategoričan je predsjednik Upravnog odbora „Alumine“.

Motika izražava  zahvalnost svim zaposlenima u kompaniji, koji su prepoznali rezultate rada, jer se, kako je rekao, radi sa maksimalnim elanom i osjećajem za fabriku  kao za svoj porodični dom.

„Takav dojam stekao sam  razgovarajući svakodnesvno s radnicima u fabričkom krugu, a posebno na gradilištima novih proizvodnih pogona“, kaže Motika i naglašava da  veliku snagu kompanije  upravo predstavljaju  ljudski resursi.

Naglašavajući da su vrata fabrike otvorena za mlade i uspješne ljude, Motika je najavio da će u toku ove godine kompanija zaposliti više od 200 novih radnika, među kojima i 50 inženjera“.

Zamjenik rukovodioca projekta izgradnje pogona precipitiranih hidrata Mirko Miljatović  naglašava da ovaj proizvodni objekat predstavlja plod uspješne saradnje „Alumine“ sa poslovnim partnerima iz Mađarske i Slovenije.

„Proizvodnja specijalnih hidrata donijeće budućnost našoj fabrici i bolju prođu na tržištu“, smatra Miljatović i dodaje da su u kompaniji  ponosni na dostignuća svojih kadrova, koji su  znanje i iskustvo na najbolji način pokazali i na ovom projektu.

On kaže da je u prvoj fazi predviđena proizvodnja od 10.000 tona precipitiranih hidrata, dok je u planu da se u narednim fazama  dostigne godišnja proizvodnja od oko 40.000 tona ove vrste hidrata.

Izgradnja proizvodnih objekata stvara uslove i za otvaranje novih radnih mjesta.

„U pogonu za proizvodnju precipitiranih hidrata radiće 35 radnika, isto toliko i u novoj „Zeohemovoj“ fabrici u Zvorniku, dok  će u proizvodnji silikagela i specijalnih zeolita biti angažovano oko 55 radnika“, navodi se u saopštenju Službe odnosa s javnošću ove kompanije.

Osim radnika kompanije „Alumina“,  kao nosioca projekta, na izgradnji novih pogona angažovana su i domaća preduzeća „Jokić-invest“, „Enikon-mont“, „Metalno“, „Zvornik-putevi“ i drugi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se